Bloeiend boekweit in beeld: updates vanuit Nieuw Balinge

Boekweit blog

Door Elzemiek Zinkstok

Ons kleine dorpje Nieuw-Balinge wordt omringd door natuur en grenst aan het wijdse Mantingerveld. Een schitterend natuurgebied waar je nog kunt verdwalen tussen de jeneverbessen, waar je kraanvogels kunt tegenkomen en waar adders zich thuis voelen. Maar in juni kwam ik op de fiets ineens iets bijzonders tegen, grenzend aan het Mantingerveld: een perceel met boekweit! De laatste maanden had ik veel geleerd over dit unieke plantje – en ik neem je de komende maanden graag mee naar ‘mijn’ boekweitveldje. Want daar gebeurt meer dan je misschien denkt…

12 juni: de zaailingen schieten de grond uit

Vandaag ontdekte ik het veldje jonge boekweitplantjes. Het ligt op een prachtige plek, aan 2 kanten begrensd door het Mantingerveld: aan de ene kant bos, aan de andere kant open veld. De zaailingen waren al zo’n 15 centimeter groot, met driehoekige felgroene blaadjes. Ze stonden er al trots bij! Het viel me op dat er weinig onkruid tussen de plantjes groeit. Ze schieten zo snel de hoogte in dat er op de bodem al snel geen licht meer valt. Ik ben benieuwd wanneer de eerste bloemetjes te zien zijn.

27 juni: een zoemende bloemenzee

Tot mijn verbazing stond de boekweit vandaag al in bloei – wat gaat dat snel! Ik bezocht het veldje met mijn zoontje van 3, die meteen begon met het plukken van de mooie bloemetjes. Om te zorgen dat er voor de boer ook wat overblijft, wist ik hem af te leiden met een spelletje: wie vindt de meeste soorten insecten? Wat een rijkdom aan zoemende en kruipende beestje is het tussen en boven de boekweitplanten! Vooral in de ochtend is het er druk, dan zijn de bestuivers het meest actief.

4 juli: zwaluwen boven de boekweit

Vanochtend was het een witte bloemenzee bij het boekweitveld – en een vijftal zwaluwen dansten boven het veld. Er was vast veel eten voor ze te vinden, want ze schoten alle kanten op! Het getjilp van de zwaluwen en gezoem van de bestuivers maakten deze ochtend tot een levend concert.

15 juli: de zaadjes krijgen vorm

De bloemen mogen dan prachtig zijn en heerlijk voedsel voor veel insecten, maar het gaat ons mensen natuurlijk om de zaadjes van de boekweit! Die kunnen we (na het pellen) malen tot meel voor de pannenkoeken, of roosteren tot knapperige kasha, of zelfs limonade van maken… De zaadjes beginnen zich al langzaam te vormen tussen de bloemetjes, prachtig om te zien! Ze zijn pas klaar als ze beginnen te drogen en een bruine kleur krijgen, dus nog even geduld.

23 juli: de boekweit rijpt

Het boekweitveld wordt steeds bruiner, de hoofdbloei is nu echt voorbij. De meeste zaadjes zijn bruin en de bladeren worden geel. Nog even en de boekweit kan geoogst worden!

In de nieuwsbrief lees je al het nieuws en verhalen uit het veld. Zoals interviews met boeren, boswachters en koks, de aanbieders van lokaal pannenkoekenmeel en aanstaande activiteiten!