Achter de voordeur van Sven van Heuveln en Hilde van Es
Achter de voordeur van Sven en Hilde – “Het experiment trok ons enorm”
Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Sven en Hilde stuitten op het project Lievingerveld en bouwden zelf een huis. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!
Zo’n vier jaar geleden gingen Sven en Hilde op zoek naar een nieuwe woning. ,,We kwamen gaandeweg op het idee om zelf een huis te bouwen. Toevallig stuitten we op het project Lievingerveld”, vertelt Sven uit Beilen. In dit project doet de overheid een stapje terug en dienen bewoners met elkaar de voorzieningen aan te leggen. ,,Je krijgt veel vrijheid op het gebied van bouwen, dit was heel aantrekkelijk voor ons. Maar we hebben het ook gedaan om een andere reden. Namelijk het ‘sociaal experiment’ van een actieve buurtschap. Best interessant omdat we allebei als psycholoog werken.”
[Tekst gaat verder onder de afbeelding]
Milieubewust bouwen
Het stel verdiept zich in het bouwen van een houten woning. ,,Tijdens het proces ontdekten we dat we veel verder konden gaan met betrekking tot milieubewust bouwen. We zijn meer gaan uitzoeken en toepassen.” Van belang bij het bouwen van een nieuwe woning met duurzame materialen, is volgens Sven het preventief denken. ,,Je wilt gebruik van milieubelastende materialen zoveel mogelijk voorkomen.”
Het huis bestaat uit prefab houtelementen die als een puzzel in elkaar zijn gezet. ,,De elementen – gevuld met houtvezel – hebben we omkleed met schapenwol voor de kierdichting”, legt Sven uit. Aan de binnenkant wordt de woning afgewerkt met materialen als hout en leem. ,,Het huis is zo goed geïsoleerd, dat er geen traditionele warmtepomp met vloerverwarming nodig is. We hebben alleen – voor de koudste winterdagen – elektrische verwarming in de leemwand. Verder verwarmt het huis zichzelf met een ventilatiewarmtepomp.”
Laat je niet afschepen
Het huis beschikt tevens over een grijswatersysteem en zonnepanelen. Sven geeft als tip: ,,Een aannemer, leverancier of installateur kan negatief reageren op aspecten van duurzaam en ecologisch bouwen, maar laat je niet afschepen. Gewoon goed informeren én bij mensen langsgaan om te zien hoe zij hun huis duurzaam hebben ge- of verbouwd.”