Achter de voordeur van Wim Geerling en Sippie Schat
Achter de voordeur van Wim Geerling en Sippie Schat – ‘Het heet verschralen, maar eigenlijk verrijken we de bodem”
Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Wim en Sippie kochten met drie andere gezinnen een deel van een akker en zaaiden deze in met grassoorten en kruidenmengsel. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!
Wim en Sippie waren helemaal klaar met de pesticiden achter hun huis. ,,Dat komt, omdat ik me al een langere tijd zorgen maak over de achteruitgang van de biodiversiteit. En dan zeker in de akkerbouwgebieden”, vertelt Sippie uit Hijken. Samen met drie andere gezinnen kopen Wim en Sippie een deel van de akker achter hun erf. ,,Wij hebben ons deel om laten woelen en ingezaaid met allerlei grassoorten en een kruidenmengsel. Het kruidenmengsel bestaat uit veertig soorten kruiden. We maaien maar een keer per jaar. Door dit alles ontstaat er meer biodiversiteit.”
En het werkt. Nu al komen er meer vlinders, bijen en andere insecten op af. ,,En er zitten weer wormen in de grond. Dat was niet het geval toen het nog een akker was.” Het voelt voor Sippie alsof ze op deze manier een stuk grond heeft teruggeven aan de natuur. ,,Grappig, want het heet verschralen, omdat we niets met de grond doen. Maar eigenlijk verrijken we de bodem.”
[Tekst gaat verder onder afbeelding]
Biologisch tuinieren
Als afscheiding tussen hun land en dat van de akkerbouwer, hebben ze met behulp van het Landschapsbeheer Drenthe bijna 700 struiken geplant. Op haar eigen erf heeft Sippie veel fruitbomen, notenbomen en groentes. Ook dit komt ten goede van de biodiversiteit. ,,Hier werkte ik al zonder chemische middelen. Ik houd van biologisch tuinieren.” Samen met anderen heeft Sippie een vereniging opgericht. ,,Genaamd: de Vereniging Drentse Voedselbossen. Ik zou graag stimuleren dat mensen een eigen moestuin aanleggen. Daar begint het allemaal. Met het verbouwen van je eigen groenten en fruit.”
Meer weten?
Heb je een vraag aan Wim en Sippie? Stuur een mailtje naar info@nmfdrenthe.nl en wij brengen je met hen in contact.