Achter de voordeur van Hugo Schraa

Achter de voordeur van Hugo Schraa – ‘Verlies de trias energetica nimmer uit het oog’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Hugo Schraa zet zijn voordeur virtueel voor je open. Hij heeft een prachtig dak met sedum en verduurzaamt zijn huis aan de hand van de trias energetica. Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

Dat het dak een mooie plek is om te kunnen bijdragen aan duurzaamheid, weet Hugo als geen ander. Naast de vijftien zonnepanelen, heeft hij er ook sedum laten plaatsen. Sedum bestaat uit vetplantjes en wordt gebruikt als dakbegroeiing. ,,Bij ons in de Meppeler wijk Berggierslanden is een wijkplatform opgezet die verduurzaming stimuleert”, vertelt Hugo.

,,Wij hebben een plat dak. Dus sedum helpt goed als isolatie in de zomer. Daarnaast geeft het de biodiversiteit een zetje. Omdat er bloemen op groeien is het bijvoorbeeld een mooi plekje voor de bijen. Daarnaast speelt het esthetische aspect mee. Het ziet er groen en duurzaam uit. Genoeg redenen voor ons dus om voor deze dakbegroeiing te kiezen.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Zelfvoorzienend

Het huis, dat in 2010 werd gebouwd, is tevens voorzien van vijftien zonnepanelen, en heeft sinds februari een luchtwater-warmtepomp. Het moet zich nog uitwijzen, maar Hugo verwacht dat straks zal blijken dat het huis volledig zelfvoorzienend is.

Trias energetica

Hugo verduurzaamt aan de hand van de trias energetica. ,,Het eerste aspect hierbij is de energievraag beperken. Dat doe ik bijvoorbeeld door traditionele verlichting in te ruilen voor een versie die minder energie nodig heeft. Het tweede punt is: energie uit duurzame bronnen gebruiken. Denk aan de zonnepanelen. En als je dan toch energie gebruikt uit fossiele bronnen, en daar wijst het derde onderdeel op, doe dit dan zo efficiënt mogelijk. Om hier geen gebruik van te hoeven maken, kozen wij dus voor de warmtepomp ”, zegt Hugo.

,,Dit pad bewandelen is van groot belang, want de grondstoffen raken uitgeput. Daarnaast brengt het je maandlasten omlaag. Daarom ben ik blij dat wij in de omstandigheid zijn dat we het zo kunnen inrichten.”

Meer weten?

Geïnteresseerd in de woning van Hugo Schraa? Stuur dan gerust een mailtje.

 

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan