Circulair – Inspiratie

Inspiratie voor een circulaire samenleving

Dat er iets moet veranderen is duidelijk: we gebruiken te veel grondstoffen en vragen daardoor meer van het ecosysteem dan de aarde kan bijbenen. Het einde van de voorraad van veel niet-hernieuwbare grondstoffen is in zicht. Om over de CO2 uitstoot door productie en de groeiende afvalstromen nog maar te zwijgen!  

Een circulaire samenleving

Om de grenzen van de aarde te respecteren zullen we toe moeten werken naar een circulaire samenleving. Een samenleving waarin we samen minder spullen en grondstoffen gebruiken. Waarin we een product en de grondstoffen die erin zitten na gebruik niet afdanken. Waarin we op zoek gaan naar manieren om de kringlopen te sluiten. Kortom; een samenleving waarin we producten langer kunnen gebruiken, hergebruiken en repareren.. 

  • Hoe ziet zo’n samenleving er uit?

    Een circulaire wereld ziet er anders uit dan we gewend zijn, want in die wereld produceren en gebruiken we niet meer dan de natuur aankan. Daarvoor moeten we ons gebruik verminderen en beter zorgen voor de spullen die we hebben. We delen, we repareren en hebben de meeste spullen voor een zo lang mogelijke levensduur. Daarnaast zijn producten volgens het zogenaamde LEGO principe ontworpen: iedereen weet precies wat er in een product zit en kan zo van iets dat niet meer nodig is weer nieuwe dingen maken. 

    De dingen die je nog wel nodig hebt zijn niet meer noodzakelijk ‘van jou’, maar vrij om te gebruiken en daarna weer door of terug te geven. Leveranciers blijven verantwoordelijk voor hun producten. We geven de natuur de ruimte die ze nodig heeft om te herstellen en floreren.  

 

Wij vinden dus dat ‘circulair’ verder moet gaan dan alleen producenten die materialen hergebruiken en overheden die circulair inkopen. Als jij er ook zo over denkt, helpen we je graag verder op een manier die bij jou past.

Waar staan we nu?

Nederland kent anno 2023 helaas nog steeds een wegwerpmaatschappij, zoals ook hier te lezen valt. Industrieën winnen eindige grondstoffen uit de natuur en verslepen die naar producenten, die de grondstoffen verwerken tot spullen en vervolgens verkopen aan de gebruiker. Nederland doet het goed als het gaat om recycling. Daarin horen we zelfs tot de Europese top. Maar dat alleen is niet genoeg. Lang niet genoeg wat ons betreft...

De volgende stap

Als Natuur en Milieufederatie Drenthe willen we je, samen met Milieu Centraal, verschillende manieren laten zien waarop we een volgende stap kunnen zetten. De onderstaande vier categorieën van Milieu Centraal en ZooitjeGeregeld staan op volgorde van impact en helpen je, of je nou producent of gebruiker bent, om toekomstbestendige keuzes te maken. Vier keer impact maken:

  • Minder kopen

    De eerste stap is misschien wel het meest effectief: gewoon minder kopen. Wie minder koopt, verbruikt minder grondstoffen én produceert minder afval. Maar bepaalde spullen heb je toch nodig… Gelukkig zijn er vaak alternatieven voor het aanschaffen van nieuwe producten. Spullen die je niet zo vaak gebruikt kun je vaak wel van iemand lenen, of ergens huren bijvoorbeeld! En die bedrijfsauto kan misschien buiten kantooruren wel gedeeld worden door bewoners uit de buurt?  
    Lees hier al onze tips en tricks om dit in jouw huishouden of met jouw buren te gaan proberen.

  • Langer gebruiken

    Laten we kapotte apparaten en spullen niet meer weggooien, maar een tweede leven geven. Dat kun je bijvoorbeeld doen door te repareren wat kapot is of alleen de onderdelen te upgraden die nodig zijn. Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Q6gtj1ynstU. Of maak iemand anders blij met die spijkerbroek die jou niet meer past. Zo kan een product weer een paar jaar mee. Zowel producent als gebruiker kunnen hieraan bijdragen.   
    Meer informatie: Circuleer je spullen!  
    Meer informatie: Repareer wat kapot is…

  • Beter weggooien

    Ook als je bovenstaande principes al in je levensstijl of bedrijfsvoering hebt doorgevoerd, ontkom je er niet aan dat je af en toe iets weg zult gooien. Maar hóe je dat doet, maakt veel uit voor wat er daarna met je product gebeurt. Belandt het direct in een verbrandingsoven? Of kunnen de grondstoffen erin nog hergebruikt worden? Je afval scheiden (glas in de glasbak, dozen bij het oud papier) is bijvoorbeeld een mooie eerste stap. Maar er zijn nog veel leukere oplossingen om thuis of met je buren aan de slag te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat je met schillen, klokhuizen en koffiedik ook hele vruchtbare compost voor in je tuin kunt maken door gebruik te maken van een wormenhotel? Of dat je van verzamelde doppen weer nieuwe producten kan laten maken? Lees hier meer.