De komende jaren hebben de lokale overheden een flinke opgave om de wijken en woningen duurzamer en soms zelfs aardgasvrij te maken. Als inwoner kun je flink wat invloed hebben op de manier waarop dat gebeurt, zeker door samen met je buurtgenoten een de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan? En waar moet je aan denken bij een complex onderwerp als de warmtetransitie?
- Wat kan ik doen in mijn wijk?
Landelijk hebben de Natuur en Milieufederaties samen met een aantal andere partijen een programma opgezet voor ondersteuning van bewonersparticipatie: de Participatiecoalitie. Op de website https://departicipatiecoalitie.nl/ vind je basisdocumenten en voorbeelden van participatieve trajecten.
Op landelijk niveau zijn in 30 regio’s de Regionale Energie Strategieën (RES) uitgewerkt. Voor de provincie Drenthe gaat het om één RES, waarbij in de RES 1.0 doelen op provinciaal niveau zijn vastgelegd. De voortgang in de realisatie van de ambities wordt bijgehouden in een provinciale monitor. Op basis van de provinciale doelen hebben alle gemeenten een eigen opgave uitgewerkt in onder andere gemeentelijke warmte-transitieplannen. Deze kun je vinden op de website van je gemeente. En nu zijn de wijken aan de beurt, waarbij wordt ingezet op zogeheten Wijkuitvoeringsplannen (WUPs).
Voor vrijwel alle gemeenten is de betrokkenheid van bewoners bij het uitwerken van de wijkplannen essentieel. Lokale energie-initiatieven, -werkgroepen en coöperaties spelen daarbij een belangrijke rol, maar ook als individueel bewoner kun je je stem laten horen.
Vanuit de Natuur en Milieufederaties hebben we landelijk deze routekaart opgesteld, die je mogelijk op weg kan helpen. Bedenk wel: ieder proces is uniek, dus haal er vooral uit wat voor jouw project bruikbaar is!