Energie en klimaat – Inspiratie

Inspiratie

Op het gebied van energie en klimaat is al veel gedaan. Genoeg groepen, organisaties en mensen die jou inspiratie kunnen geven dus! Wij hebben de mooiste initiatieven voor je op een rijtje gezet.

Ik wil kijken achter de voordeur van...

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooie en duurzamer te maken. Waar begin je? En hoe doen andere inwoners van Drenthe dat eigenlijk? Laat je inspireren door het project ‘Het wonen van de toekomst’ en kijk achter de voordeur van..

  • Neem hier een kijkje achter de voordeur van Ernst en zijn gezin

    Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Ernst Ferro zet zijn voordeur virtueel voor je open. Hij heeft een tuin van 1300 vierkante meter vol planten, bomen en struiken. Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

    Toen Ernst en zijn gezin in de nieuwe woning trok, wisten ze een ding zeker: de tuin zouden ze helemaal naar hun hand zetten. En zo geschiedde. De 1300 vierkante meter om huis stond al snel vol planten, bomen en struiken. Hiervoor woonde de familie Ferro in Leiden, waar de mogelijkheden veel geringer waren op dit vlak. ,,We woonden daar in een hoekhuis, met een postzegel als tuin. Toen we hier in 2018 naartoe verhuisden, wilden we een soort voedselbos aanleggen. Op basis van permacultuur.”

    Wildbloeiend geheel

    Waar er voor hun komst een paar plantjes groeiden en een grasmat lag, daar transformeerde Ernst de tuin tot een wildbloeiend geheel. Planten, struiken, bomen; van alles schiet er wortel. ,,We wilden het hier zelfvoorzienend maken. Onze eigen producten kunnen eten. En dat is gelukt. Blauwe bessen, appels, peren, bramen, frambozen, het groeit hier allemaal”, zegt Ernst, die geen kunstmest of pesticiden gebruikt. ,,Dat is zowel onnodig, als ongezond.”

    Hij vertelt dat een deel van de tuin op de gok is ingericht. Wel houdt hij rekening met een aantal basisregels. ,,Als je bijvoorbeeld een kruidenspiraal hebt, plaats je de plantjes die het minst water nodig hebben boven. En natuurlijk planten die veel zon nodig hebben, die plaats je op het zuiden. Het geeft echt een geweldig gevoel om op die manier leven om je huis te creëren.”

Ik wil inspiratie opdoen in de buurt

Ben je benieuwd naar slimme manieren om energie te besparen en ben je nieuwsgierig naar milieuvriendelijke oplossingen voor jouw huis? Kijk dan naar eens bij de Duurzame huizenroute. Elke jaar stellen trotse huiseigenaren hun duurzame woning open november en laten je graag zien hoe zij duurzame stappen hebben gezet. Op de website van de Duurzame Huizenroute vind je de deelnemende huizen bij jou in de buurt. 

  • Meer over de Duurzame Huizenroute

    Van zonnepanelen tot regenwateropvang, kijk hoe jij je huis energiezuiniger en groener kunt maken. Het maakt niet uit of je een huiseigenaar bent, huurder of gewoon nieuwsgierig naar hoe in je buurt wordt verduurzaamd, iedereen is welkom! Elk jaar, op twee zaterdagen eind oktober/begin november, zetten trotse huiseigenaren hun duurzame woning open om jou te inspireren.  Kijk welke woningen bij jou in de buurt mee doen, ga op bezoek en kijk wat jij kunt doen. Je vindt alle woningen op deze kaart

Ik wil een Drentse energiecoach over de vloer

Wil je aan de slag met energiebesparing in jouw woning, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is een energiecoach iets voor jou! Een energiecoach komt bij je thuis en geeft tips en informatie over alle onderdelen waar energie bespaard kan worden. Denk hierbij aan de energierekening, welke isolerende maatregelen een optie kunnen zijn, het energieverbruik van apparaten, installaties en verlichting en jouw eigen energiegebruik. 

  • Meer over de coaches

    In Drenthe zijn meer dan 200 energiecoaches actief, vast en zeker ook bij jou in de buurt. Drentse energiecoaches zijn vrijwilligers, werkzaam in de eigen gemeente. Ze geven tijdens het uitvoeren van een gratis verkennende energiescan tips en informatie zonder commercieel oogmerk aan alle Drentse huishoudens. Een Drentse energiecoach werkt vanuit een lokale energiecoöperatie, lokaal initiatief of de gemeente. 

    Lees hier het verhaal van energiecoach Carla of kijk hier voor meer informatie. 

Ik ben benieuwd naar de Energietuin in Assen

Hoe kun je grootschalige energie-opwek combineren met een met het versterken van biodiversiteit, de omgeving betrekken, leren over energie en de opgewekte energie lokaal  gebruiken? In het concept Energietuin Assen Zuid laten we zien dat het kan! Wil je meer weten over de energietuin Assen Zuid, kijk dan hier! Lees ook onze E-magazine en kijk het filmpje waar we je meenemen naar de plek waar we hopen dat de tuin wordt gerealiseerd.