Het verduurzamen van je huis start met het maken van een stappenplan dat bij jouw situatie past. De meest logische volgorde is om te beginnen met energie besparen door middel van kleine besparende maatregelen. Vervolgens kun je aan de slag met isoleren, om nog minder energie te verbruiken. De laatste stap is het zelf opwekken van energie.
- Stap 1: Besparen met kleine maatregelen
De energie die je niet verbruikt hoef je ook niet in te kopen of op te wekken. Kijk daarom altijd eerst naar manieren om je energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen. Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op je energierekening! Het Drents Energieloket heeft een stappenplan gemaakt. Bij stap 1 vind je alle kleine maatregelen die je kan nemen om te besparen op een simpele en goedkope manier. En kijk ook eens bij de klustips van het Drents Energieloket. Daar worden de kleine maatregelen verder uitgelegd en staan beschrijvingen van hoe je bepaalde producten aanbrengt of gebruikt.
- Stap 2: Isoleren
Na het laaghangende fruit is het tijd om je woning goed te isoleren. Het verschilt per woningtype met welk soort isolatie je het beste kan beginnen. Jaren ’20 woningen en woningen van voor die tijd kunnen het beste beginnen met voorzetwanden en daarna zo snel mogelijk met het vervangen van enkel glas. Daarna is het in veel gevallen slim om de vloer beneden begane grond aan te pakken. Als laatste is de bovenverdieping aan de beurt. Wanneer je op zolder leeft of slaapt is het verstandig het dak te isoleren, maar als de zolder als vliering of opslag wordt gebruikt kun je beter voor zoldervloersiolatie gaan.
Woningen die gebouwd zijn tussen de jaren ’30 en 1975 doen er goed aan om te beginnen met spouwmuurisolatie en daarna de vloer aan te pakken. Vervolgens moet je je afvragen waar je het meeste leeft. Verwarm je de bovenverdieping veel dan is het slim om het dak te isoleren of voor zoldervloerisolatie te gaan. Als je voldoende spaargeld hebt kun je het beste overal in huis je glas laten vervangen door isolerend glas. Mocht je budget niet toereikend zijn dan is het slim om dit eerst beneden te doen. Lees in het stappenplan van het Drents Energieloket meer over de verschillende isolatie-opties bij stap 2.
Of bekijk hier het webinar over “Natuurvriendelijk Isoleren“.
- Stap 3: Zelf energie en warmte opwekken
Wanneer je je woning hebt geïsoleerd zal je energieverbruik enorm dalen. Vanaf dat moment is het slim om zelf energie en/of warmte te gaan opwekken. Dit kun je doen door middel van zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp en een thuisaccu. Het verschilt per woning welke manieren van opwek het beste werken. Wil je meer weten over de verschillende manieren om stroom en warmte op te wekken? Kijk dan in het stappenplan van het Drents Energieloket bij stap 3.
- Het Drents Energieloket en andere sites
Bij het Drents Energieloket kun je terecht met vragen over:
- Isolatie: gevel-, dak-, vloer- en glasisolatie.
- Zonne-energie: zonnepanelen en zonneboilers.
- Duurzame verwarming: warmtepompen en infraroodverwarming.
- Financieringsmogelijkheden: leningen en subsidies voor energiebesparende maatregelen.
- Energieneutraal wonen: welke stappen zijn er nodig om dit te bereiken.
- Ervaringsverhalen: voorbeelden hoe andere bewoners aan de slag zijn gegaan.
Het Drents Energieloket denkt graag mee, geeft informatie en beantwoordt je vragen via telefoon en mail en op bijeenkomsten in de provincie. Het loket is onafhankelijk en niet gelieerd aan bedrijven, maar helpt je verder met een goede keuze voor maatregelen die bij jouw situatie passen. Neem hier contact op met het Drents Energieloket.
Naast het Drents Energieloket zijn er meerdere landelijke online platforms waar je met je vraag naartoe kunt:
HIER – helpt je met de energietransitie.
Milieucentraal – is een praktische gids voor elke duurzame stap.