Op 10 juli was de feestelijke lancering van de Drentse campagne de boekweit proeftuin op de boerderij van Kees Sijbenga. Zo’n 20 enthousiaste deelnemers waren naar de schuur van Kees in Hooghalen gekomen, gewapend met lekkere trek en hun regenlaarzen.
Sfeervolle start in de schuur
De middag begon in de schuur van boer Kees Sijbenga. Hier genoten de aanwezigen van heerlijke boekweitpannenkoeken, gebakken door Professor Pannenkoek. Er werd een sprookje over boekweit voorgelezen en de professor vertelde over zijn bijzondere, lokale pannenkoekenmixen.
Met de laarzen naar het land
Ondanks de regen, die de oorspronkelijke plannen wat in de war stuurde, konden de deelnemers alsnog naar buiten toen het later op de middag opklaarde. Bij het veld met strokenteelt, waar naast boekweit ook andere biologische gewassen groeien, gaf Kees Sijbenga uitleg over de bloeiende boekweit. De zon scheen, de bijen zoemden bedrijvig rond en de deelnemers konden al hun vragen stellen aan boer Kees en aan Peter Brul, die Drentse boekweittelers begeleid en bezig is met het opzetten van een boekweitcoöperatie.
Toekomstige activiteiten
De komende maanden staat de boekweit nog volop in bloei, dus kijk goed om je heen als je door Drenthe wandelt of fietst. Ben je nieuwsgierig naar dit bijzondere gewas? Kom dan naar onze volgende boekweit activiteit op 24 augustus; een gezellige bijeenkomst, met lekker, gezond eten, workshops voor jong en oud en een boekweitborrel. In de tussentijd op de hoogte blijven? Neem dan eens een kijkje op onze webpagina. Hier vind je het laatste nieuws over de boekweit proeftuin, de aankomende evenementen en verdere informatie. En meld je meteen aan voor de boekweit nieuwsbrief.
In Drenthe werken we samen om natuur en landbouw weer in balans te brengen: boeren, natuurorganisaties, de provincie én inwoners. De Boekweit Proeftuin is een uniek experiment voor duurzame en lokale landbouw en gezond voedsel. Volg de Boekweit Proeftuin en wordt deel van de zoektocht naar:
De goede grond: boer en grond bij elkaar brengen
De beste boekweit: de teelt van zaaien tot oogsten
Het lekkerste voedsel: gezonde lokale boekweitproducten, zoals heerlijk pannenkoekenmeel