De boekweit proeftuin: op bezoek bij boer Geert – 24 augustus

31 juli 2024

De boekweit proeftuin: op bezoek bij boer Geert in Zuidwolde

Een middag over boekweit en gezondheid voor jong & oud

Zaterdagmiddag 24 augustus gaan we met de boekweit proeftuin op bezoek bij boekweitboer Geert Lindenhols in Zuidwolde. Er is van alles te doen, proeven en leren, met een speciaal programma voor kinderen. Zo vertelt voedingsdeskundige Rineke Dijkinga over boekweit en gezondheid en gaan we zelf aan de slag met boekweit. Boer Geert Lindenhols laat zien hoe hij Drentse boekweit verwerkt tot lekkere producten en lanceert zijn nieuwe glutenvrije pannenkoekenmix! De middag (inclusief hapjes en drankjes) is gratis te bezoeken, maar je moet je wel aanmelden (vol=vol). 

Boekweit: lekker, gezond én divers

Boekweit is niet alleen goed voor de natuur, bodem en insecten, ook voor de mens. Want van boekweit kun je veel gezonde én lekkere dingen maken! Zo kun je het gebruiken als glutenvrije vervanger voor meel, bijvoorbeeld in pannenkoeken, brood of koekjes. Maar ook als risotto, pap, muesli of zelfs een heerlijke crunch over allerlei gerechten. Rineke Dijkinga vertelt ons alles over de voordelen van boekweit voor je gezondheid én geeft praktische tips hoe je het in de keuken makkelijk kunt gebruiken. Hier lees je al wat eerste tips van Rineke.

Drentse boekweit is het best

De meeste boekweit die je in de winkels koopt komt van heel ver, soms zelfs uit China. Dat kan anders! In Drenthe zijn veel boeren die boekweit telen, zoals akkerbouwer Geert Lindenhols. Hij gebruikt de boekweit ook in zijn glutenvrije producten. Boer Geert is expert in de korte keten, want hij maakt op zijn eigen terrein allerlei gezonde, glutenvrije en eiwitrijke producten van de gewassen van hem en andere Drentse boeren: koolzaad, veldbonen én boekweit. Op 24 augustus lanceert hij zijn nieuwe pannenkoekenmix, gemaakt van boekweit en veldbonen. En we mogen een kijkje achter de schermen nemen!

Waar en wanneer

Datum: zaterdag 24 augustus

Tijd: 14:00 – 17:00

Locatie: Geert Lindenhols, Kleefegge 6a in Zuidwolde

Kosten: geen (aanmelden wel verplicht, vol=vol)

Aanmelden voor 24 augustus

Programma

14:00 – Inloop & welkom met boekweit hapje & drankje

14:30 – Rineke Dijkinga vertelt alles over boekweit & gezondheid
Voor kinderen: boekweit pannenkoeken versieren met seizoensfruit

15:15 – Rondleiding achter de schermen door boer Geert & boekweit demonstratie
Voor kinderen: bijen knutselen

16:15 – Lancering Geerts Best glutenvrije pannenkoekenmeel & hapjes

  • Lancering (en proeven) van glutenvrije pannenkoekenmix van boer Geert en John
  • Gezonde boekweit hapjes & drankjes

Voor de kinderen is er van alles te doen: er is een speelhoekje, er zijn heerlijke boekweit pannenkoeken die je kunt versieren met fruit én je kunt bijen knutselen!

Hier lees je meer over de boekweit proeftuin.

Over boer Geert Lindenhols

Geert Lindenhols is regeneratief akkerbouwer in Zuidwolde. Het is begonnen met koolzaad, waar hij zelf gezonde producten van maakt, zoals olie en mayonaise. Dat doet hij zo duurzaam mogelijk – zo heeft hij een eigen windmolen en rijden de trekkers zelfs op een mengsel van koolzaadolie. Ook teelt hij veldbonen, waarvan hij eiwitrijke producten maakt die perfect zijn als vleesvervanger, zoals pasta en falafelmix. Een paar jaar geleden is hij samen met John Mensink uit Wilhelminaoord ook boekweit gaan telen, waar hij pannenkoekenmix en broodmix van maakt. Goed om te weten: al zijn producten zijn 100% glutenvrij. Geert is altijd aan het bedenken hoe akkerbouw duurzamer kan, met oog voor de omgeving, biodiversiteit en het milieu.

Over Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga is opgeleid als natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Zelf teelt ze ook voedsel in haar Heerlijk Westerwolds Land, een educatief project waar ‘gezondheidswaarde per hectare’ de rode draad vormt.

Op de hoogte blijven van al het nieuws van de boekweit proeftuin? Meld je aan voor de nieuwsbrief!