De eerste lener van de Toolkit Voedselbossen
5 maart 2020
De eerste lener van de Toolkit Voedselbossen
Jorrik van Wonderen heeft de primeur als eerste lener van de Toolkit Voedselbossen. De Toolkit, ontwikkeld door de Noord-Nederlandse Werkplaats Voedselbossen, is voor iedereen die aan de slag wil met een eigen voedselbos(je). 58 hand-getekende kaarten in een stevige houten doos beschrijven de belangrijkste kruiden, struiken en bomen van een voedselbos. Sinds februari kun je je aanmelden. Jorrik had zich als eerste aangemeld en heeft de Toolkit vorige week opgehaald. We waren benieuwd naar zijn verhaal…
Van Alkmaar naar Drouwen
Jorrik heeft twee maanden geleden Alkmaar verruild voor het mooie Drenthe. Samen met zijn vriendin en zoontje woont hij nu in Drouwen. Ze komen al jaren in Drenthe voor vakantie, maar wilden zich er nu ook voor langere tijd vestigen. Voor de natuur en rust. Jorrik was al langere tijd bezig met groene zaken als een moestuin en permacultuur. Maar nu wil hij graag een voedselbos beginnen. Reden genoeg om de Toolkit te lenen.
De Toolkit Voedselbossen
De Toolkit geeft een indruk van de gelaagdheid van een volwassen voedselbos en van de diversiteit en gebruiksmogelijkheden van voedselbosplanten. Deze planten zijn voor een groot deel eetbaar, maar hebben ook andere functies, zoals mineralenbinding, windbeschutting of voedsel voor dieren.
Op zoek naar grond
Jorrik is nog in de beginfase. Een locatie vinden is een grote zoektocht: wat is landbouwgrond, wat is natuurgebied en wie is de eigenaar? Ook let hij onder andere op de ligging van de grond, zon, wind, regen, hoeveelheid water er is en de bodemsoort. Hij zoekt iets dichtbij huis, het liefst grenzend aan Drouwen, want daar gaat hij toch makkelijker naartoe.
Samen met mensen uit de omgeving
Een locatie is een essentieel onderdeel van het plan, maar hij wil eerst mensen uit de omgeving meekrijgen. Dat is een langzaam traject, omdat hij de buren nog niet zo goed kent en een voedselbos niet snel onderwerp is in een eerste kennismaking. Wel heeft hij contact met de gemeente en met mensen die al een voedselbos hebben. Zo kwam Jorrik ook bij ons, de Natuur en Milieufederatie, terecht.
Een soortenrijk voedselbos
Met de Toolkit wil hij zich nog meer verdiepen in wat er allemaal bij een voedselbos komt kijken. Het is misschien iets voor een latere fase, maar het is wel de leukste, volgens Jorrik: “dan ga je nadenken over plantenkeuzes: soorten en combinaties van soorten”. En dat is ook het doel van de Toolkit. Mensen inspireren en informeren over voedselbossen. We hopen dat hierdoor bossen vol eetbare bomen en planten samen met een rijk dierenleven ontstaan.
Meer weten? Neem contact op via info@nmfdrenthe.nl of
Marja de Boer
Medewerker Secretariaat en Administratie