De Energietuin Assen-Zuid is open! Kom je een kijkje nemen?

1 oktober 2024

De Energietuin Assen-Zuid is open! Kom je een kijkje nemen?

Vanaf nu is de Energietuin Assen-Zuid, de tweede Energietuin in Nederland, open voor bezoekers! Op deze bijzondere plek, waar natuur en duurzame energieopwekking hand in hand gaan, kun je nu volop wandelen, leren en genieten.    

Bezoek de Energietuin op je eigen manier

De Energietuin is vanaf nu dagelijks vrij toegankelijk. Kinderen kunnen met een smartphone op avontuur door de tuin, terwijl volwassenen de audiotour kunnen volgen om meer te leren over de duurzame energieopwekking en de natuur. Daarnaast zijn er picknickbanken en is er een oplaadpunt voor e-bikes. Voor een moment van rust kun je genieten bij de poel, waar je misschien nieuw leven in het water ontdekt! 

Met zo’n 37.000 zonnepanelen levert de Energietuin in Assen-Zuid stroom voor 6.000 huishoudens. Maar meer dan de helft van de Energietuin is er voor de natuur en biedt een thuis aan dassen, uilen en vleermuizen. Deze unieke combinatie van natuur en duurzame energie is gerealiseerd door een samenwerking met AsserEnergie en Windunie, op initiatief van de gemeente Assen.  

Feestelijke en zonnige opening

Tijdens de opening konden bezoekers genieten van een uitgebreid programma. Er waren rondleidingen over de techniek van zonne-energie en de natuur in de Energietuin. Kinderen vermaakten zich met het verven van vogelhuisjes en het volgen van een speurtocht door de tuin samen met ruimtewezentje Zipp. Zo konden de jongste bezoekers op een speelse manier kennismaken met de dieren en planten in de tuin. 

 Tijdens de opening op 21 september hebben de Kinderburgemeester van Assen, wethouder Martin Rasker, Tom Verloop van AsserEnergie, Eelco Bots van Windunie en Reinder Hoekstra van de Natuur en Milieufederatie Drenthe gezamenlijk de officiële openingshandeling verricht. 

Plan je bezoek

Of je nu wilt leren over duurzame energie of gewoon wilt genieten van de natuur. Bezoek de tuin wanneer het jou uitkomt – er zijn geen vaste openingstijden. Neem je smartphone mee voor de audiotour en laad je e-bike op terwijl je geniet van alles wat de tuin te bieden heeft. 

Locatie Energietuin Assen-Zuid

Energietuinen Nederland is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties en wordt mede mogelijk gemaakt door een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij. Lees meer op www.energietuinen.nl

Meer weten?

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe