Deelnemers Steenuilenproject Aa en Hunze gezocht
17 februari 2020
In ons project Heel Drenthe Zoemt werken wij samen met Landschapsbeheer Drenthe, gemeente Aa en Hunze en vele andere partners aan een groener en biodiverser Drenthe. Een Drenthe waarin kwetsbare soorten ondersteund worden en hun leefgebied beschermd. Landschapsbeheer Drenthe heeft een project opgericht om het leefgebied van de Steenuil te verbeteren. Lees het bericht hieronder.
Deelnemers Steenuilenproject Aa en Hunze gezocht
Sinds 2019 is de gemeente Aa en Hunze ambassadeur van de Steenuil en zet ze zich in om het leefgebied van de steenuil in het kleinschalige (boeren)landschap te verbeteren. Maar ook u kunt iets doen! In samenwerking met IVN Aa en Hunze en de Steenuilenwerkgroep Drenthe zoekt Landschapsbeheer Drenthe erf-eigenaren in Eext, Anloo, Gasteren, Nijlande, Eldersloo, Ekehaar en de directe omgeving die hun erf zodanig willen (her)inrichten zodat deze interessant wordt voor de steenuil.
Erfscan
In het project Steenuilen Aa en Hunze onder de pannen is ruimte om in 2020 op elf erven maatregelen uit te voeren. Het project is gericht op de dorpen Eext, Anloo, Gasteren, Nijlande, Eldersloo, Ekehaar en de directe omgeving. Deze plaatsen vormen namelijk een verbinding en uitbreiding van de bekende broedgebieden in Balloo, Anderen en Amen.
Aan de hand van uw aanmelding wordt bepaald of u in aanmerking kunt komen voor het project. Deelnemers worden bezocht door een deskundige en naar aanleiding van een erfscan ontvangen ze een beheer- en inrichtingsplan. Dankzij de provincie Drenthe, de Nationale Postcode Loterij en de gemeente Aa en Hunze kunnen materialen zoals plantgoed en nestkasten beschikbaar worden gesteld. Meer informatie over het project in Aa en Hunze is te vinden op de projectpagina. Hier kunt u ook aangeven of u wilt deelnemen aan het project.
Steenuil-vriendelijke erven
Woont u niet in de genoemde dorpen, maar wel in een kleinschalig, halfopen landschap en zijn in uw directe omgeving wel steenuilen waargenomen? Dan kunt u zelf ook iets doen! De meeste maatregelen dragen bij aan een natuurvriendelijk erf wat goed is voor de steenuil, maar ook voor andere vogels, insecten en vlinders. Een win-win situatie!
Zorg voor schuil- en nestmogelijkheden in bijvoorbeeld vervallen bouwsels, heggen en meidoornhagen of een (oude) knotboom.
Zorg voor voldoende voedsel. Variatie is heel belangrijk voor de steenuil. De uil voelt zich prettig in een kleinschalig halfopen landschap met diverse onderdelen zoals fruitbomen (in een boomgaard), een bloemrijke weide en een goed onderhouden houtwal.
Plaats steenuil-vriendelijke drinkbakken voor uw vee. Na een aantal weken gaan jonge steenuilen op onderzoek uit in hun omgeving en dit is niet zonder gevaar. Maar liefst 10% van de jonge steenuilen die na het uitvliegen dood worden gevonden, blijken te zijn verdronken in bijvoorbeeld een drinkbak voor paarden of ander vee. Door de gladde rand is de jonge steenuil niet in staat om uit de bak te klimmen en zal uiteindelijk verdrinken. Dankzij een experiment van STONE zijn er steenuil-vriendelijke drinkbakken ontwikkeld. Dankzij de wasmand kunnen de uilen zich op het droge helpen. Lees er meer over in de folder van STONE.
Wilt u meer lezen over de steenuil en op welke wijze u uw erf geschikt maakt? Bekijk dan de folder Steenuil onder de pannen.
Item RTV Drenthe
Naar aanleiding van een waarneming in Winde heeft RTV Drenthe een item gemaakt over de Steenuilen in Drenthe en de diverse projecten die Landschapsbeheer Drenthe en de Steenuilenwerkgroep Drenthe hebben uitgevoerd. Bekijk het item op de website van de omroep.
Bron en foto: Landschapsbeheer Drenthe, 11 februari 2020, lees hier het artikel op hun website.
Heel Drenthe Zoemt
Lees op onze website meer over Heel Drenthe Zoemt.