Drenthe kan duurzaam door in onzekere regeringstijden

2 oktober 2024

Drenthe kan duurzaam door in onzekere regeringstijden 

De lange termijn doelen van natuurherstel en klimaatbeleid lijken met het beleid van kabinet Schoof niet haalbaar. Maar wat kunnen we in Drenthe doen zonder goede oplossingen ‘van boven’? Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden én middelen in Drenthe. Bovendien zien we grote bereidheid in de samenleving om er samen aan te werken. Wij gaan stevig door!  

De landelijke situatie

Afgelopen september heeft het Kabinet Schoof zijn regeerprogramma en begroting gepresenteerd. Het programma bevat veel herhaling van de voornemens maar nog weinig houvast voor de aanpak en uitwerking. Bovendien bevatten de vele aangekondigde uitwerkingen nog veel onduidelijkheden en onzekerheden. Voor een aantal aangekondigde maatregelen staat wel vast dat ze het realiseren van de kabinetsdoelstellingen op het gebied van klimaat, natuur en een gezond voedselsysteem niet dichterbij zullen brengen.  

Met dit beleid boeren we dus achteruit terwijl er juist een tandje bij zou moeten. Wij onderschrijven dan ook de zorgen van de landelijke planbureaus die constateren “dat voor de lange termijnopgaven op het gebied van natuurherstel en klimaatbeleid het voorgenomen beleid waarschijnlijk ontoereikend is om de gestelde doelen te halen”.  

Betekenis voor Drenthe

Tot zover het landelijke nieuws. De vraag is natuurlijk wat dit betekent voor Drenthe en hoe we ons hierin moeten gaan opstellen. Ons advies voor dit moment is: laat de onzekerheden en gebrek aan lange termijn visie even voor wat het is. De oplossingen komen nu even niet ‘van boven’ en dus moeten we vooral zelf aan de bak.  

De maatschappelijke opgaven zijn onveranderd groot en de doelstellingen op gebied van klimaat, stikstof, natuurherstel en een gezonde leefomgeving staan nog steeds recht overeind. In de samenleving is ook grote bereidheid om daar samen aan te werken.  

Voor de energietransitie, aanpak van energiearmoede, wateropgave, natuurherstel en de landbouwtransitie zijn de komende jaren ook voldoende middelen beschikbaar. De provincie heeft opgeteld maar liefst een half miljard euro beschikbaar voor de opgaven in het landelijk gebied. Ook met de middelen voor klimaat kunnen we -los van het regeerprogramma- de komende jaren vooruit. En een lange termijn visie voor Drenthe kunnen we ook samen oppakken.  

Voorwaarts mars

Vanuit de Natuur en Milieufederatie Drenthe gaan we dus niet bij de pakken neerzitten, maar gaan we juist stevig door met het werk wat er moet gebeuren. Dat doen we door samen te werken met bewoners, provincie, gemeentes, boeren, natuurorganisaties, beleidsmakers en vele andere. Want alleen door deze uitdagingen samen aan te pakken, komen we ook landelijk waar we willen zijn: in een groen, gezond en welvarend Nederland.