Drentse Statenleden op date met natuur- en milieuorganisaties
1 december 2023
Drentse Statenleden op date met natuur- en milieuorganisaties
Aan de rand van het Dwingelderveld kwamen woensdagmiddag 14 Drentse Statenleden bijeen om kennis te maken met het gevarieerde werk van natuur- en milieuorganisaties in Drenthe. Ook wij waren aanwezig. De verbinding opzoeken is voor ons ontzettend belangrijk. Dit werd dan ook gezien. De brede betrokkenheid van Drentse inwoners bij de organisaties en hun passie voor het samenwerken binnen onze provincie kwamen deze middag sterk naar voren.
We staan in Drenthe voor het oplossen van een groot aantal samenhangende duurzaamheidsopgaven. De Drentse natuur- en milieuorganisaties zijn daar elke dag met hart en ziel voor aan het werk. Op deze bijeenkomst, met de titel ‘Perspectief voor Drenthe’, werden Statenleden meegenomen in een inspirerend programma omtrent het werk van de zes samenwerkende natuur- en milieuorganisaties in Drenthe: Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe, IVN Natuureducatie, Staatsbosbeheer en natuurlijk wij als Natuur en Milieufederatie Drenthe.
Van buiten word je beter
In het Huis van Drenthe, aan de rand van het Dwingelderveld, werden de Statenleden uitgenodigd om te ‘speeddaten’ met vrijwilligers en medewerkers uit het veld. In korte tijd gingen daar levendige verhalen over tafel, zoals de samenwerking van Staatsbosbeheer en Binnenwerk, waar mensen met een arbeidsbeperking een baanin bos- en natuurbeheer krijgen. “Van buiten word je beter,” merkte iemand aan tafel op.
En samen buiten bezig zijn kan ook verbinden. Er waren veel voorbeelden waar dorpen of wijken samen aan de slag gingen, zoals de jaarlijkse perenpluk in Ruinerwold, de vrienden van de Onlanden en coöperatief zonnepark de Mussels. Men was ook aangenaam verrast over de grote belangstelling voor ons Drentse erfgoed. Zo kwamen er bij een open dag van Landgoed Oldengaerde ruim 1000 bezoekers langs. De diversiteit en bevlogenheid van de betrokkenen, initiatieven en samenwerkingen werden goed ontvangen.
Na de verbindende speeddating sessies, nam professor Jan Willem Erisman, hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de Universiteit Leiden, ons mee in de stikstofopgave van Drenthe. Hij liet zien dat de landbouw- en natuuropgaven sterk verbonden zijn en ook gezamenlijk een plek op de bestuurlijke agenda moeten vinden.
De Kracht van Drenthe
Samen met de andere vijf natuur- en milieuorganisaties werken wij samen onder de titel ‘De Kracht van Drenthe’. Hierbij gaan we uit van de kracht en mogelijkheden die onze prachtige provincie te bieden heeft. We doen dit in samenwerking met inwoners, bedrijven, overheden en andere maatschappelijke organisaties. Zo creëren we samen de mogelijkheden om positieve verandering in gang te zetten. Meer informatie over onze samenwerking vind je hier.
Meer weten?
Remco Mur
Adjunct-directeur & Ontwikkelaar Mooi Drenthe