Spullen delen en repareren met buurtgenoten: een inspirerend deelinitiatief in Emmen
1 september 2022
Spullen delen en repareren met buurtgenoten: een inspirerend deelinitiatief in Emmen
Delen is niet alleen leuk, maar ook nog eens duurzaam! Reden voor bewoners van het Rensenpark in Emmen om hun eigen deelinitiatief te starten: Rensenpark Deelt. Bewoners zullen op deze plek gereedschap met elkaar delen en een repaircafé ontwikkelen. Want als je samen doet met spullen en oude spullen opknapt, scheelt dat voor het milieu én in de portemonnee. Wij begeleiden de initiatiefnemers bij de ontwikkeling van het deelpunt. Want hoe geef je zo’n deelinitiatief eigenlijk vorm? Hoe betrek je andere enthousiaste buurtgenoten? En welke afspraken maak je?
Begin dit jaar startte een groep enthousiaste bewoners met een goed, maar nog abstract idee: ze wilden een duurzaam en circulair buurtinitiatief opzetten. Na een grondig buurtonderzoek werden die plannen al snel concreter: het Rensenpark moet dé plek worden om gereedschap te delen en spullen te repareren. Op een bijeenkomst op 5 september worden de puntjes op de i gezet, zodat het deelinitiatief binnenkort echt kan starten. Woon je in Emmen en wil je graag aanwezig zijn bij deze bijeenkomst? Neem dan contact met ons op.
Verschillende deelinitiatieven
Rensenpark Deelt is niet het enige deelinitiatief in de buurt. Er zijn verschillende initiatieven te vinden: zoals de circulaire prijswinnaar Groei Grond (biologische buurt- en pluktuin), een minibibliotheek en Kimmie’s weggeefbox (spullen en kledingruil).
Waarom een deelinitiatief?
We hebben allemaal ontzettend veel spullen. En vaak zijn dat spullen die we amper gebruiken. Je hebt misschien wel een kruiwagen of broodbakmachine in huis staan, maar gebruikt die maar een paar keer per jaar. Voor een boormachine ga je zelf even naar de bouwmarkt en waarschijnlijk heb je stapels oude kleding en bordspellen in de kast liggen. Zonde: boormachines draaien in hun hele ‘leven’ maar een paar minuten – en veel spelletjes worden maar twee keer per jaar gespeeld. ‘Spullen’ staan op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Met delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet-verspillen en minder kopen valt daarom veel grondstof- en milieuwinst te behalen.
Bij een circulair deel- of ruilinitiatief trek je samen met buren uit je wijk, straat of dorp op om minder spullen te gebruiken. Je richt bijvoorbeeld een centrale plek in waar iedereen terecht kan om gereedschap of speelgoed te halen. Zo hoeft niemand deze producten meer voor zichzelf aan te schaffen.
Ook aan de slag? Drenthe deelt
Wil je ook graag een deelinitiatief opstarten in jouw buurt? Drenthe Deelt helpt je graag. Wij helpen gratis met het opzetten en verspreiden van buurtenquêtes (bijvoorbeeld om te kijken of er meer mensen mee willen doen), het organiseren en invullen van informatieavonden, trainingen of excursies, het uitwerken van de bedoelingen (ambities) of het maken van een plan van aanpak en bijvoorbeeld het directe contact met de gemeente voor een vergunning, laadpaal of subsidie. Er liggen diverse checklists, communicatiemiddelen, rekentips en voorbeeldplannen klaar. Heb je vragen of hulp nodig? Neem dan contact op met Emile Suringar.