Wil je meer weten over wat er allemaal gebeurt om van Drenthe een natuurinclusieve provincie te maken? Kom dan op 20 november naar het Symposium ‘Samen werken aan een Natuurinclusief Drenthe’ in Hoogeveen. Daar laten we zien hoe woningbouw, bedrijventerreinen, recreatie en zorg voor gezondheid perfect samengaan met meer ruimte voor natuur! Aanmelden kan tot 14 november.
Een natuurinclusief Drenthe: wat betekent dat?
12 november 2024
Een Natuurinclusief Drenthe: wat betekent dat?
In Drenthe zijn we best goed op weg om een natuurinclusieve provincie te worden. Er zijn al veel inspirerende Drentse voorbeelden, zoals een circulaire speeltuin in Emmen. Maar waarom is het zo hard nodig om te werken aan een natuurinclusief Drenthe – en wat betekent dit precies? Judith van den Berg legt het uit. Wil je meer weten? Kom dan naar het Symposium ‘Samen werken aan een Natuurinclusief Drenthe’ op 20 november.
Een circulaire speeltuin en gezonde buurten
In Drenthe werken inwoners en organisaties samen aan een natuurinclusievere provincie. Judith van den Berg werkt al ruim 25 jaar bij de Natuur en Milieufederatie Drenthe aan een groenere provincie: “In Drenthe zijn veel prachtige voorbeelden, zoals gemeenten en inwoners die samen voor het ecologisch beheer van bermen en openbaar groen zorgen. Er zijn ook voorbeelden van bedrijven. Zo heeft het bedrijf Vepa op hun locatie in Emmen een circulaire speeltuin ontwikkeld, het GreenField, waar niet alleen de natuur alle ruimte krijgt maar waar ook wordt geëxperimenteerd met nieuwe natuurlijke grondstoffen zoals hennep en vlas.”
“Of wat dacht je van de wijk Wolfsbos in Hoogeveen, waar hard wordt gewerkt aan een Gezonde Buurt,” legt Judith uit. “Daar wordt een plek gecreëerd waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen kan bewegen en tot rust kan komen. Daarmee krijgt natuur weer een plek in de wijk en levert de groene plek ook een bijdrage aan de gezondheid en sociale verbinding.”
20 november: Symposium over Natuurinclusief Drenthe
Wat is natuurinclusief?
Maar wat betekent het nou precies: natuurinclusief? Judith van den Berg vertelt: “Er is niet echt 1 definitie van, maar ik zou het omschrijven als het samengaan van ruimtelijke ontwikkelingen met het herstel en de ontwikkeling van natuur en biodiversiteit. Denk aan (nieuwbouw)wijken, vakantieparken en bedrijventerreinen waar meer ruimte is voor natuur.”
Judith ziet de natuur in Drenthe al jaren achteruitgaan. “We zagen natuur en biodiversiteit lange tijd als iets vanzelfsprekends en zijn er onvoorzichtig mee om gesprongen. In veel ruimtelijke ontwikkelingen werd natuur onvoldoende meegenomen of werd er groen aangelegd dat niet in Drenthe past, zoals coniferen en laurier. Het gevolg is dat de biodiversiteit achteruit holt, niet alleen binnen natuurgebieden maar ook in onze dorpen, wijken en op het platteland.”
“Daarom is het ontzettend belangrijk om de natuur weer mee te nemen in alles wat we doen. Gelukkig dringt dat besef steeds meer door en hebben we nu bijvoorbeeld de Basiskwaliteit Natuur om hierbij te helpen,” vertelt Judith.
- Natuurinclusief of niet? De Basiskwaliteit Natuur als meetlatDe Basiskwaliteit Natuur (BKN) kijkt naar de kwaliteit van een leefgebied van algemene soorten, zoals de spreeuw, haas, oranjetipje en koekoeksbloem. De BKN wordt gebruikt buiten de natuurgebieden en is juist bedoeld om stedelijke en landelijke gebieden te toetsen. Een goede Basiskwaliteit Natuur betekent: hier kunnen algemene soorten goed leven. Wanneer de kwaliteit van de leefomgeving in stedelijke en landelijke gebieden op orde is, profiteert alle natuur daarvan mee – en wij mensen dus ook.
De Basiskwaliteit Natuur wordt als begrip gebruikt om te bepalen hoe natuurinclusief een buurt of wijk, bedrijventerrein, gemeente of de provincie Drenthe is. Lees meer over de Basiskwaliteit Natuur in het kennisdocument. Of doe de E-learning over Basiskwaliteit Natuur van de Groene Bondgenoten.
Judith van den Berg
Ontwikkelaar Mooi, Natuurlijk en Voedzaam Drenthe