Energieboswachters bezoeken Energietuin Assen-Zuid
20 mei 2024
Energieboswachters bezoeken Energietuin Assen-Zuid
18 Groningse en Drentse energieboswachters brachten in mei een inspirerend bezoek aan de Energietuin Assen-Zuid. Deze energieboswachters worden opgeleid om de natuur en biodiversiteit bij grootschalige zonneparken en windprojecten te versterken. De excursie naar de Energietuin bood hen een waardevolle kans om de theorie in praktijk te zien.
Energieboswachters in opleiding
Op dit moment worden in Groningen en Drenthe ruim 30 energieboswachters opgeleid. In een periode van drie maanden leren de deelnemers hoe ze natuurbehoud en groei van biodiversiteit in grootschalige energieprojecten kunnen integreren. Met een afwisselend cursusprogramma krijgen ze de tools en informatie om als burgerexpert zon- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur en biodiversiteit, zowel voor nieuwe als bestaande projecten. Tijdens het bezoek aan de Energietuin Assen-Zuid konden de energieboswachters met eigen ogen zien hoe deze principes worden toegepast.
Biodiversiteitsversterking in de praktijk
De aanleg van de Energietuin Assen-Zuid is nog in volle gang, maar veel van de ecologische ingrepen die de biodiversiteit bevorderen zijn al zichtbaar. Zoals:
- Een divers landschap met houtwallen en bosranden
- Extra ruimte tussen en onder de panelen voor kruiden en grassen
- Dassendoorgangen
- Flauwe oevers van greppels
- Planten en kruidenrijk gras
Lokale betrokkenheid en enthousiasme
Veel energieboswachters zijn zelf betrokken bij energie-initiatieven. Daarom liep Bram Busstra van AsserEnergie ook mee tijdens de excursie. Hij vertelde hoe er wordt gezorgd voor zoveel mogelijk lokaal eigendom in de Energietuin Assen-Zuid. Lokale participatie en eigendom zijn belangrijke onderdelen van het concept van de Energietuinen.
Het weer zat ook nog eens mee, het begon pas te regenen toen de deelnemers weer op weg naar huis waren. Een geslaagd bezoek en een mooie aanvulling op het totaalpakket van (praktijk)informatie die we de energieboswachters kunnen bieden.
Energieboswachters
Binnen dit concept, ontwikkeld door de Natuur en Milieufederatie, worden door heel het land zo’n honderd deelnemers worden opgeleid tot burgerexperts, die als adviseur kunnen optreden bij het ontwikkelen van wind- en zonneparken waarbij de natuur juist versterkt wordt. Deelnemers zijn bijvoorbeeld betrokken buurtbewoners, of leden van lokale vrijwilligersgroepen. Zij worden door experts uitgerust met de kennis en kunde die nodig zijn om (concept)plannen voor wind en zon te beoordelen op ecologische kwaliteit en deze plannen waar mogelijk te kunnen verbeteren. Zo kan de energietransitie in volle vaart worden voortgezet, terwijl ondertussen de natuur er niet onder lijdt maar er juist op vooruitgaat. Dat is winst voor onze klimaatdoelen én voor de biodiversiteit in Nederland.
Tags:Meer weten?
Jannetje Kolijn
Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe