Gezelligheid en duurzaamheid komen samen bij Energiecafe Eelde-Paterswolde
2 oktober 2024
Arie Meerman over Energiecafés: Gezelligheid en duurzaamheid komen samen in Eelde-Paterswolde
Leren over warmtepompen en isolatie in de dorpskroeg? In Eelde kan het! Daar organiseert de werkgroep Energiek Eelde-Paterswolde sinds 2 jaar energiecafés. Dit zijn laagdrempelige bijeenkomsten waar dorpsgenoten op een gezellige manier in contact komen met duurzame energie. Experts en lokale gastsprekers krijgen het podium, maar er is ook ruimte voor een drankje en praatje.
Arie Meerman is een rot in het vak als het gaat om energie. In het verleden was hij onder andere voorzitter van Energiecoöperatie De Drentse Aa en tegenwoordig coördineert hij de activiteiten van de energiecoaches. Aries betrokkenheid komt voort uit een diepgewortelde zorg om de toekomst. “Ik maak me zorgen over de opwarming van de aarde,” zegt hij. “Ik heb elf prachtige kleinkinderen en ik wens hun allemaal een goede toekomst toe. Daarom is er een omslag nodig. Als we moeten wachten op de politiek, kunnen we eindeloos wachten. We kunnen als burgers ook zelf het initiatief nemen en lokaal iets doen op het gebied van energie. En als we het samen doen, kunnen we het ook nog eens langer volhouden.”
Gezelligheid in het Energiecafé
Daarom ontwikkelde Arie samen met een groep energiecoaches een uniek concept voor Energiecafés waarbij mensen op een laagdrempelige manier in contact komen met energie. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema, waarbij bezoekers aan het einde van de avond zelf kunnen aangeven over welke onderwerpen ze in de toekomst meer willen weten. De cafés worden georganiseerd in de lokale kroeg, en dat is niet zonder reden. “We willen dat het gezellig is. Het moet een laagdrempelige avond zijn met een ontspannen sfeer. Mensen krijgen een kop koffie van ons en na afloop een drankje. Ze mogen ook blijven hangen om verder met elkaar in gesprek te gaan.”
Bij elke bijeenkomst komt een lokale gastspreker en een expert in de energietransitie aan het woord. Om een breed draagvlak te creëren, zijn de gastsprekers dit jaar de fractievoorzitters van verschillende politieke partijen. “We stellen hen twee vragen: Wat vinden jullie van de energietransitie? En hoe geven jullie daar inhoud aan? Daarna zijn ze vrij om hun verhaal te vertellen, wat vaak zorgt voor verrassende inzichten.” Als expert wordt een deskundige uitgenodigd om de gasten dieper te informeren over een bepaald thema.
Het ontstaan van de Energiecafés
“Er kwamen vragen uit het dorp of er iets op het gebied van energie opgestart kon worden,” vertelt Arie. Hij besloot het voortouw te nemen. “In 2023 startte we de werkgroep Energiek Eelde-Paterswolde.” Samen met een zestal energiecoaches uit Eelde-Paterswolde gingen ze aan de slag met brainstormen, waaruit het idee voor de energiecafés ontstond. Hierbij kregen ze waardevolle ondersteuning van het Steunpunt Lokale Energie-initiatieven. “Die steun hebben we als zeer positief ervaren. Hoewel we zelf veel contacten in de wijk kunnen leggen, was het deskundige advies belangrijk om tot een goed concept te komen.”
Communicatie en werving
Om de Energiecafés onder de aandacht te brengen, werkt de werkgroep nauw samen met Greenmarketers. Via de gemeente kwam het contact tot stand, en met hun hulp werd een eigen huisstijl en website ontwikkeld. “Op advies van Greenmarketers hanteren we een zogenaamde ‘multichannel strategie’, een mix van fysieke en online media. Online hebben we een website, e-mail nieuwsbrieven en een Facebookpagina; fysiek hebben we advertenties en aankondigingen in lokale media, posters voor in winkels, en huis-aan-huis brieven die we elke keer in 1 of 2 wijken zelf rondbrengen. Juist de inzet van meerdere kanalen heeft geleid tot ons succes.”
Voor elk Energiecafé verschijnt er een uitnodigend artikel in de lokale krant, zowel ter promotie vooraf als om achteraf te delen wat er tijdens de bijeenkomst besproken is. “Altijd met een leuke foto erbij om de sfeer vast te leggen,” vertelt Arie. “Zo zorgen we ervoor dat de inwoners betrokken blijven en goed geïnformeerd worden over de voortgang van de energietransitie in hun eigen omgeving.”
Tips voor andere werkgroepen
Voor andere groepen die duurzame activiteiten willen opstarten, heeft Arie ook een waardevolle tip. “Je ziet vaak dat groepen allerlei activiteiten willen organiseren. Mijn advies is: houd het praktisch, simpel en vooral effectief. Ga op zoek naar wat écht werkt in jouw dorp of buurt.”
Wat is het Steunpunt Lokale Energie-Initiatieven?
Het Steunpunt Lokale Energie-Initiatieven ondersteunt, adviseert en verbindt startende en bestaande initiatieven in Drenthe. Het Steunpunt is een samenwerking van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en de Drentse KEI en wordt ondersteund door de provincie Drenthe. Het Steunpunt is sinds 2022 actief en heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan grotere betrokkenheid van burgers bij de energietransitie!
Meer weten?
Peter Mol
Aanjager Lokale Energie-Initiatieven