6 juni stemmen we voor Europa én Drenthe

29 mei 2024

6 juni stemmen we voor Europa én Drenthe

Volgende week zijn de Europese verkiezingen – maar wat betekenen die eigenlijk voor de natuur, het landschap en het milieu in Nederland? En zelfs dichterbij huis: in Drenthe? Meer dan je misschien denkt! En wil je weten hoe je een groene stem kunt uitbrengen? Kijk dan op 4 juni naar hét groene verkiezingsdebat.

De Europese verkiezingen zijn van groot belang voor de natuur, het landschap en milieu in Drenthe. Want: beslissingen die op Europees niveau worden genomen hebben directe invloed op provinciaal beleid.

Europa en Drenthe: hoe zit dat precies?

Europese wetgeving op het gebied van biodiversiteit, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijnen, helpt waardevolle natuurgebieden en soorten in Drenthe te beschermen. Voor de financiering van natuur- en milieuprojecten kunnen Europese fondsen, zoals het LIFE-programma, een grote impact hebben in de regio. Binnen de landbouw moet het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verduurzaming, innovatie en efficiënt waterbeheer stimuleren – en de Europese Green Deal ondersteunt de transitie naar duurzame energie en reductie van broeikasgassen.

Al deze richtlijnen en fondsen hebben direct invloed op provinciaal beleid en op de kwaliteit van de Drentse natuur en het milieu, zowel positief als negatief. Zo is recent op Europees niveau besloten dat het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat nog 10 jaar gebruikt mag worden – en is in maart de Europese Natuurherstelwet in de ijskast gezet. Een groene stem kan dus, uiteindelijk ook op Drentse schaal, een groot verschil maken!

Hét groene verkiezingsdebat op 4 juni

Ben je benieuwd hoe je het beste een groene stem kunt uitbrengen op 6 juni? Kom dan naar hét groene verkiezingsdebat op dinsdag 4 juni – of kijk mee met de livestream. Zes Europese topkandidaten kruisen de degens in Den Haag. Op wat voor continent willen we leven? Hoe maken we het klimaatbeleid rechtvaardig voor zowel de hedendaagse samenleving als toekomstige generaties? Hoe brengen we voedselzekerheid en biodiversiteit in balans? Kiezen we voor windmolens, kerncentrales of allebei?

Kom of kijk mee

Wat: Hét Groene Verkiezingsdebat

Waar: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, 2513 AB Den Haag

Wanneer: Dinsdag 4 juni, 17:30–19:00 (inloop vanaf 17:00)

Inschrijven is gratis. Inclusief voorafgaand koffie of thee en na afloop een drankje. Let op: Voor toegang tot het Huis van Europa is een ID vereist.

Aanmelden via Eventbrite

Link van de livestream: https://youtube.com/live/N_EAuOqKoJ4

Hét verkiezingsdebat over natuur en klimaat

Dit verkiezingsdebat zal worden geleid door journalist Frénk van der Linden, met de volgende kandidaten:

  • Jeannette Baljeu (VVD)
  • Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA)
  • Gerben-Jan Gerbrandy (D66)
  • Anja Haga (ChristenUnie)
  • Anja Hazekamp (PvdD)
  • Harold Hooglander (SGP)

Hét Groene Verkiezingsdebat is ook te volgen via een livestream. De link daarvoor wordt op deze pagina geplaatst.

logo's groene organisaties Nederland

Het debat over natuur, klimaat, landbouw en energie wordt georganiseerd door Greenpeace NL, IVN Natuureducatie, IUCN NL, Jonge Klimaatbeweging, LandschappenNL, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederaties, Stichting de Noordzee, SoortenNL, Vogelbescherming NL, Waddenvereniging, WWF-NL en Naturalis Biodiversity Center.