Het Rensenlab: dé hotspot voor circulaire creativiteit in Emmen
8 juli 2024
Het Rensenlab: dé hotspot voor circulaire creativiteit in Emmen
Interview met Linda Meijer van het Rensenlab
Mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met circulariteit in de regio. Dat is wat er gebeurt bij het Rensenlab in Emmen. Op zaterdag 13 juli is er een open dag en Linda Meijer vertelt er graag over. Deze enthousiasteling in het veld van duurzaamheid weet iedereen mee te nemen in de wereld van circulaire creativiteit.
Wat doet het Rensenlab?
Het Rensenlab maakt lessen voor kinderen en (jong)volwassenen op het gebied van duurzaamheid en met name circulariteit. De lessen gaan bijvoorbeeld over hoe we spullen langer kunnen gebruiken, hergebruiken of repareren. Naast vele workshops met scholen, organiseert het lab ook maakdagen voor jong en oud waar je kunt experimenteren. En er worden nieuwe ontwikkelingen uit de regio tentoongesteld.
Linda Meijer, de voorzitter van de stichting Rensenlab, vertelt: “Bewustwording staat bij ons voorop. Kinderen, maar ook volwassenen kunnen met materialen aan de slag. Ze leren over wat voor materiaal het is, waar het vandaan komt en wat ze ermee kunnen doen. Kinderen krijgen bij ons de kans om iets nieuws uit te proberen wat ze op school of thuis nog niet hebben gedaan. Met lokale restmaterialen.”
Lokale samenwerking staat voorop
“Wij verzamelen reststromen en overgebleven materialen van lokale bedrijven voor gebruik in het lab”, vertelt Linda. Deze materialen worden onder andere gebruikt voor de verschillende lessen.” Het Rensenlab zoekt actief de samenwerking met lokale bedrijven, scholen en cultuurinstellingen om kennis over circulariteit over te brengen. Hoe ze dat doen? Vooral veel netwerken. “Wij hebben de juiste mensen verzameld met een groot netwerk”, aldus Linda.
In de hal van het Rensenlab staat een impactetalage met producten uit de regio. Enthousiast vertelt Linda over het initiatief dat samen met NMF Drenthe is opgericht. De etalage toont een aantal innovatieve, biobased producten uit de regio, zoals unieke bouwmaterialen gemaakt van onder andere bermgras en kurkboom. De etalage zal in de toekomst nog worden uitgebreid met meer lokale producten. Neem bij bezoek vooral een kijkje bij deze etalage en laat je inspireren!
In dorp of wijk aan de slag
In het lab kun je ook tips krijgen wat je zelf kunt doen, thuis of in je dorp of wijk. Zoals spullen delen met buurtgenoten, een deelauto neerzetten of samen een moestuin beginnen. Hiervoor is (samen met de NMF Drenthe en het Actieprogramma Impact Ondernemen) een interactieve woonwijk ontworpen, waarin je ook kunt zien welke duurzame initiatieven er al zijn in de regio. “Het opent de ogen van bezoekers op een laagdrempelige manier”, vertelt Linda.
Het ontstaan van het Rensenlab
Het idee van het Rensenlab ontstond voor de coronacrisis – om het plasticprobleem aan te pakken. Maar toen statiegeld op flesjes werd ingevoerd moesten ze hun focus verleggen. Linda vertelt: “Samen met de gemeente besloten we ons te richten op circulariteit. We zijn met verschillende pilots begonnen en hebben veel gesprekken gevoerd met betrokkenen.” In januari startte het lab in het Rensenpark, in de oude dieetkeuken van Dierenpark Emmen.
Zelf zat Linda al in de circulaire hoek en werkte ze al voor verschillende duurzaamheidsinitiatieven. Zoals Innofuture: een evenement in Hardenberg dat techniek en innovatie toegankelijk maakt voor iedereen. “Ik werd vanuit het lab gebeld voor een samenwerking. Binnen twee dagen was alles rond en zat ik in het team. Dit project sloot perfect aan bij wie ik ben.”
Open dag
Op de open dag zijn er ontzettend veel leuke activiteiten voor jong en oud. Zo zijn er kunstenaars die circulaire kunst maken en kun je zelf circulaire robotjes maken. Linda: “Kom vooral! Tijdens de open dag ontdek je hoeveel het mogelijk is op het gebied van circulariteit. En je kunt volop ontdekken, experimenteren en zoveel leren over circulariteit. Het wordt een superleuke dag.”
Kun je niet op 13 juli? Kom dan naar één van de gratis maakdagen! Kijk voor meer informatie of een overzicht van de maakdagen op de website van het Rensenlab.
Emile Suringar
Ontwikkelaar Circulaire Economie