Het verhaal van Daniëlle Wiegel: “Durf te proberen met boekweit!”

18 september 2024

Daniëlle Wiegel: “Durf te proberen met boekweit!”

Daniëlle Wiegel bezocht twee bijeenkomsten van de boekweit proeftuin. Een paar jaar geleden werd bij Danielle de ziekte van Lyme vastgesteld, wat haar ertoe dwong haar voedingspatroon te veranderen. Op zoek naar glutenvrije alternatieven maakte ze kennis met een bijzonder gewas: boekweit. Daniëlle vertelt er graag over.

Enkele jaren geleden kreeg Daniëlle Wiegel te maken met de ziekte van Lyme. Rond 2016 merkte ze dat haar energieniveau sterk wisselde, en na een uitgebreid onderzoek bij een natuurgeneeskundige bleek de diagnose: de ziekte van Lyme. Op advies van haar arts begon Danielle haar voeding aan te passen en besloot ze glutenvrij te gaan eten. “Ik ben niet allergisch, maar ik heb een intolerantie,” vertelt ze.

Eerste kennismaking met boekweit

Tijdens een etentje met een oude vriend die destijds kok was, leerde Daniëlle iets nieuws kennen: boekweitpasta. “Ik kende het eigenlijk helemaal niet goed, en eerlijk gezegd zag het er ook niet heel smakelijk uit,” lacht Daniëlle. Toch werd ze verrast door de smaak. “Het vulde zo goed en gaf me zo’n fijn gevoel, dat ik meteen meer wilde weten.” Dit leidde ertoe dat ze kookboeken bestelde om zelf aan de slag te gaan met boekweit.

Experimenteren in de keuken

Haar culinaire avontuur begon met het maken van boekweitpasta, maar al snel breidde ze haar repertoire uit. Ze begon te experimenteren met boekweitpannenkoekjes en ontdekte recepten voor kasha, granola en bananenbrood. Tegenwoordig maakt Danielle zelfs haar eigen boekweitbrood en heeft ze een recept voor tortilla’s. Toch blijven de pannenkoekjes haar favoriet. “Je kunt er zo goed mee variëren, van hartig tot zoet. Met fruit, of juist met pesto en kiemgroenten. Superlekker!” Ook haar vrienden en familie genieten ervan. Zo af en toe komt er een gerecht met boekweit op tafel. “Ze vinden het allemaal erg lekker, hoewel kinderen soms nog wat moeite hebben met de structuur van de pannenkoekjes.”

Er is echter één recept waar Daniëlle niet over te spreken is: boekweitpap. “Blegh, dat was veel te dik, die raad ik echt af!” zegt ze lachend.

Positieve impact op mensen, planten en dieren

Daniëlle bezocht beide bijeenkomsten van de boekweit proeftuin. Naast de fijne sfeer, stak ze er ook veel van op. “Ik kook al jaren met boekweit, maar ik wist eigenlijk niet eens hoe het plantje bloeit en hoe de bloemetjes eruitzien. Ik wist dat boekweit goed is voor mensen, maar dat het ook een positieve impact kan hebben op planten en dieren, dat was nieuw voor me.” “Fijn om te zien dat er nog steeds meer mensen zijn met een hart voor groen en natuur. Die connecties mis ik op de plek waar ik woon, en ik ben blij dat ik die gevonden heb door de boekweitproeftuin.”

Tip voor beginners

Haar advies voor anderen die glutenvrij met boekweit willen gaan koken? “Probeer de verschillende vormen van boekweit uit. Het ene recept zal je meer bevallen dan het andere, maar haak niet af als je even moet wennen aan de smaak. Begin met iets laagdrempeligs, zoals granola of pannenkoeken, en breid het steeds meer uit. Je zult merken dat het heerlijk en gezond is!”