Het verhaal van Kees Klomp: hoe de Drentse onderstroom kan werken aan een nieuw perspectief

2 oktober 2024

Het verhaal van Kees Klomp: hoe de Drentse onderstroom kan werken aan een nieuw perspectief

Kees Klomp mocht dit jaar de Duurzame Troonrede geven in Den Haag. Wij vroegen hem om zijn verhaal ook in Drenthe te komen houden. Zijn betoog gaat over het instortingsgevaar van onze economie. Best schokkend – maar hij biedt ook hoop. Want er is een sterke onderstroom die een positieve kijk op de toekomst kan bieden: met zelfredzame en groene gemeenschappen. En daar zijn we in Drenthe al best goed in.

Tijdens onze Algemene Vergadering van 27 september gaf Kees Klomp, betekeniseconoom én inwoner van Drenthe, een bevlogen betoog. Zijn verhaal maakte indruk op veel mensen in de zaal. De boodschap was duidelijk: het economische systeem, zoals we dat nu kennen, zal niet lang meer standhouden.

Klimaatverandering is best wel duur

Dat de crisissen zich steeds meer opstapelen is bekend. De planeet bereikt op steeds meer vlakken haar grenzen: klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, milieuvervuiling, stikstof… Maar er is weinig aandacht voor de economische schade die al deze crisissen zullen veroorzaken. Kees verdiepte zich hier wekenlang in en is zich kapot geschrokken. In het kort: het gaat jaarlijks zóveel geld kosten dat we daar nooit tegenop kunnen groeien, hoe groen we die groei ook maken. Met als resultaat dat het wereldwijde economische systeem zal afbrokkelen en uiteindelijk instorten. En helaas kunnen we daar weinig meer aan doen, volgens Kees.

Een nieuw systeem begint bij een nieuw verhaal

Toch is er ook hoop. Want Kees roept op om samen te bouwen aan een nieuw economisch systeem. Een systeem met een aanlokkelijk verhaal, waarin de lokale gemeenschap centraal staat. Waarin we samenredzame en groene gemeenschappen opbouwen. Op die manier kunnen we steeds meer onafhankelijk worden van de grillen van de markt en wereldeconomie.

In de transitiewetenschap heet zo’n nieuw systeem de onderstroom. Deze onderstroom kan de afbrokkelende dominante cultuur (de bovenstroom) uiteindelijk vervangen. “Het goede nieuws is,” zegt Kees, “wij zijn die onderstroom.” En als onderstroom kunnen we het nieuwe systeem voorleven, door te laten zien dat het anders kan. Of in de woorden van Kees: “Hoe meer en massaler we het verbeelde toekomstverhaal belichamen, hoe groter de kans dat het realiteit wordt.”

De onderstroom van Drenthe

In Drenthe zijn er al talloze voorbeelden van de onderstroom. Denk aan de vele voedselbossen in dorpen en wijken, de energiecoöperaties en -initiatieven, de Herenboeren en buurtmoestuinen, de natuurwerkgroepen. Volgens Kees zijn dit allemaal voorbeelden van het systeem van de toekomst – en hij roept dan ook op om hoop te houden door samen te blijven bouwen, vergroenen en verduurzamen. Want zoals Kees het verwoord: “Hoop is een werkwoord.”

Wij blijven de schouders eronder zetten

Het verhaal van Kees resoneert bij de actieve Drenten in de zaal. Grietje Loof (van IVN Hoogeveen) reageert: “Het zou een klap in mijn gezicht zijn als we de schouders laten hangen. Ik blijf op dit kleine stukje Aarde mijn werk doen. Jij ook?”

Als NMF Drenthe zullen wij blijven werken aan een mooier, duurzamer en groener Drenthe. Sámen. Niet alleen met de vele Drenten die zich actief inzetten voor een duurzame provincie, maar ook samen met andere groene Drentse organisaties. Tijdens de Algemene Vergadering hebben we 3 organisaties mogen verwelkomen die zich bij ons hebben aangesloten: Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap en de Vereniging Drentse Voedselbossen.