Het verhaal van Nick van den Pol: verbinder van natuur, boer en dorpsgenoten

31 juli 2024

Het verhaal van Nick van den Pol

Verbinder van natuur, boer en dorpsgenoten

Nick van den Pol uit Ruinerwold teelt sinds 4 jaar boekweit op een stuk grond van Staatsbosbeheer. Dat doet hij om bij te dragen aan natuurherstel, maar de sociale kant is voor hem en zijn vrouw Rosa minstens zo belangrijk. In hun verswinkel ‘Het Ambacht’ maken ze niet alleen producten als pannenkoekenmeel en granola van boekweit. Ook vertellen ze het verhaal van lokaal voedsel én bieden ze dagbesteding voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en kwetsbare ouderen met een zorgvraag.

Op een mooi stukje grond midden op het Dwingelderveld verbouwt Nick van den Pol boekweit. Ooit was dit land bestemd om heide te worden, maar dat lukte niet. Dankzij een vernieuwd plan van het boerenbedrijf in samenwerking met Staatsbosbeheer mag het nu dienst doen als tijdelijk akkerland. Nu groeit er dus een ander gewas: boekweit. Na 6 jaar akkeren krijgt de heide hier opnieuw een kans.

Zo dragen boeren bij aan natuurbeheer

Nick runt samen met zijn ouders  een melkveehouderij in Ruinerwold. Ondertussen is het vier jaar geleden dat Nick begon met het telen van boekweit. Voor hem voelde dit als een logische stap: “Het stuk grond dat we overnamen, kun je zien als een oud stuk grond. Door de schrale grond is het perceel erg geschikt voor boekweit,” vertelt Nick.

De geschikte grond was niet zijn enige reden: “In Drenthe zitten veel melkveehouderijen die producten als vlees en zuivel verkopen. Wij willen juist een uniek verhaal vertellen. Het verhaal dat alle boeren bijdragen aan het stukje natuurbeheer. Boekweit en de producten die we ervan maken, zoals bier, granola en pannenkoekenmeel, helpen bij het vertellen van deze verhalen, juist doordat de boekweit midden in de natuur bloeit.”

Nick werkt dan ook veel samen met andere boeren in de regio om de boekweit te telen, te malen en ideeën uit te wisselen. En een leuk feitje: de boekweit krijgt door het lokaal te pellen een iets zwarter pitje dan de geïmporteerde boekweit uit Oost-Europa of China. “Wat mooi is, omdat het een ambachtelijke uitstraling geeft,” aldus Nick.

Het boekweitveld van Nick van den Pol

Goede oogst en slechte oogst

Een goede oogst, dat is waar iedere boer natuurlijk voor gaat. Dit jaar lijkt het de goede kant op te gaan voor Nick. “Vorig jaar hadden we een slechte oogst. Dit jaar is het een ander verhaal. De boekweit staat er prachtig bij. Zo doen we als boeren continu nieuwe ervaringen op.” Nick ziet de toekomst van boekweit goed in. “Ondanks dat het een nichemarkt zal blijven, zullen de inzichten van boekweitteelt blijven groeien, wat een mooi toekomstperspectief brengt,” vindt hij

Het Ambacht: voor een levendig dorp

Het verhaal van Nick houdt niet op bij de boekweit. Samen met zijn vrouw Rosa runt Nick ‘Het Ambacht Ruinerwold’, waarin de verhalen van boeren tot leven komen. ‘Het Ambacht’ is een winkel met allerlei lokale producten en tegelijk een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en kwetsbare ouderen met een zorgvraag.

Het idee ontstond aan de keukentafel. Nick en Rosa willen dat iedereen de kans krijgt om het verhaal achter ons voedsel te leren kennen. Toen er een pand in Ruinerwold vrij kwam, heeft het stel de stap gemaakt. Nick vindt het jammer dat mensen met een beperking niet altijd een keuze kunnen maken welk werk ze willen doen. “Bij ‘Het Ambacht’ houden we rekening met ieder individu. Het is voor ons belangrijk dat de mensen die hier komen voor dagbesteding werk verrichten dat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Tegelijk staan onze werknemers dicht bij de consument en de reuring in het dorp.” Een mooie manier om allerlei mensen met elkaar te verbinden. Neem vooral eens een kijkje op de website van ‘Het Ambacht’.

De reacties op het initiatief van Nick en Rosa zijn erg positief! “Mensen kopen vandaag de dag al hun spullen online. Daarom is het extra belangrijk om het dorp levendig te houden. Eén van de redenen dat mensen bij ons terugkomen is dat je bij ons nooit alleen in de winkel bent. ’s Ochtends om 9:00 uur staan er altijd al genoeg mensen voor je klaar.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws over de boekweit proeftuin? Volg De boekweit proeftuin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vragen?

Profiel Judith van den Berg

Judith van den Berg

Ontwikkelaar Mooi, Natuurlijk en Voedzaam Drenthe