In de spotlight: Bouwontwerpen volgens ABC2C
29 januari 2020
In de spotlight:
Bouwontwerpen volgens ABC2C
Eens in de zoveel tijd lichten we een koploperinitiatief uit. Een initiatief dat een plekje heeft op ons Servicepunt Circulair. De koplopers die we kiezen, hebben altijd iets dat jij thuis of met de coöperatie kunt uitproberen. In deze editie zetten we ABC2C en hun DNA-techniek in de spotlight.
In 2019 kwamen we in aanraking met dit initiatief in het voedselbos in Glimmen – het type beweging van onderop waar we als Natuur en Milieufederatie veel tijd in investeren. In het voedselbos moest een nieuw centraal gebouw komen. Circulair natuurlijk – en zo leerden we ABC2C kennen.
LEGO
ABC2C is een initiatief uit Glimmen dat zich vooral bezig houdt met het ontwerpen van particuliere woningen. Woningen en ontwerpen die circulair zijn en nauwelijks impact hebben op de omgeving. Een tekening gaat altijd uit van cellen en modules (de LEGO-steentjes). Je bepaalt zelf hoeveel cellen je nodig hebt (ruimte) en hoe de cellen zich tot elkaar verhouden. Je kan bovendien cellen toevoegen of weghalen als je woonbehoefte verandert. Interessant: als je dit met een lokale groep doet, kun je de modules laten meebewegen met de gezinsontwikkeling in die groep.
“We moeten nu écht anders gaan bouwen.’
– Maarten van ABC2C (niet op de foto)
Zelf samenstellen
Dat betekent ook dat je helemaal zelf bepaalt hoe je uiteindelijke woning eruit komt te zien. Geweldig toch? Als er binnenkort een kleintje komt, kan je tegen relatief lage kosten de kinderkamer aan het huidige gebouw zetten. Of je kamers gelijkvloers herschikken op je oude dag. ABC2C kan helpen om het project samen met jou te ontwerpen. De kennis van het DNA-proces delen en verder brengen is hun grootste missie.
Hoe kan ik aan de slag?
ABC2C organiseert eens in de zoveel tijd informatieavonden om aan de gang te gaan met het DNA-proces. Alle kennis is gratis en open source beschikbaar. Met deze koploper zet je de eerste stappen naar circulair en duurzaam wonen. Je kunt niet helemaal zonder externe adviseurs en een bouwbedrijf, want bouwen doen ze niet. Het plan begint eigenlijk altijd met een goed ontwerp – en juist daar hoef je nu geen schreeuwend duur bureau meer voor in te huren.
Ben jij op zoek naar een goed ontwerp van een nieuwe, modulaire en circulaire woning?