Inspirerende werkgroep: Rolde Energieneutraal

3 maart 2022

Inspirerende werkgroep: Rolde Energieneutraal

In Drenthe wordt hard gewerkt aan de energietransitie. Lokale coöperaties en organisaties zijn bezig met plannen, om energieneutraal te worden en inwoners te helpen met energiebesparing. Maar hoe maak je een door het gebied gedragen langjarige aanpak voor verduurzaming van de energievoorziening met behoud van ruimtelijke kwaliteit, erfgoed, landschap en natuur? Vanuit het project Energietransitie Drentsche Aa ondersteunen BOKD en de Natuur en Milieufederatie Drenthe dorpsinitiatieven in het Drentsche Aa gebied bij het maken van deze plannen. Voor de nieuwsbrief Energietransitie Drentsche Aa lichten we elk kwartaal een inspirerende lokale groep uit. Deze keer: Rolde Energieneutraal.

Interview met Janet van der Weide, voorzitter van Rolde Energieneutraal

Hoe zijn jullie begonnen?

Eind 2019 zijn we gestart met ca. 6 mensen. Eén van de eerste acties die we als werkgroep/ energie-initiatief ondernamen was het uitzetten van een dorpsbrede enquête, waarmee mensen zich op konden geven om mee te doen. Dat resulteerde in een flinke uitbreiding. Daarnaast was de enquête vooral bedoeld om zicht te krijgen op de mening van Roldenaren over de energietransitie. Wat vonden ze bijvoorbeeld van zon op dak/ zon op land/ windmolens? En wat hadden ze zelf al gedaan aan isolatie? (Zie onze website voor een overzichtje van de uitkomsten) Onze groep bestaat momenteel uit 15 mensen. Een bestuur van 7 leden en een groep van 8 vrijwilligers daaromheen.

Wat is jullie droombeeld voor de toekomst?

Een energieneutraal Rolde, de naam zegt het al. Dat alle energie die we als dorp gebruiken duurzaam is opgewekt en geen negatieve klimaatimpact heeft. Om dat te bereiken ligt de eerste focus op besparen, daarna op duurzaam opwekken en efficiënt gebruiken.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

  • We zitten net volop in een warmtescan-actie. Die was erg succesvol: meer dan 50 mensen gaven zich op voor een gratis warmtescan van hun woning, om zo energielekken op te sporen en zich te krijgen waar er extra geïsoleerd moet worden. In onze groep hebben we twee vrijwillige energiecoaches. Zij krijgen bij het maken van de warmtescans hulp van 2 andere vrijwilligers binnen onze groep. Maar dan nog is het een flinke klus, die alleen bij voldoende koud weer kan worden uitgevoerd. We hebben daarom helaas een stop moeten zetten op nieuwe aanmeldingen.
  • In maart organiseren we een bijeenkomst over isolatie.
  • We hebben regelmatig contact met de gemeente, over bijvoorbeeld de transitievisie warmte (en worden daar ook serieus genomen als gesprekspartner, wat bijzonder prettig is), maar ook over heel concrete dingen als bijvoorbeeld energiebespaartassen.
  • En daarnaast zijn we momenteel ook (erg) druk bezig met het oprichten van een coöperatie voor een zon op dak project: het dak hebben we gevonden, nu is het zaak om de financiën, statuten, fondswerving, subsidieaanvraag ed. te regelen. Veel werk, dat idealiter voor half maart rond moet zijn, i.v.m. de aan te vragen subsidie. Of dat gaat lukken is nog niet zeker. Anders wordt het een jaartje later.

Hoe krijgen jullie het dorp mee in jullie plannen? Via onze website kunnen mensen zich opgeven voor onze nieuwsbrief.  Daarnaast publiceren we af en toe in het plaatselijke krantje, stonden we op de Roldermarkt en krijgen mensen in maart een brief in de bus met een uitnodiging voor de bewonersavond isolatie.

Wat is jullie grootste succes en wat is het geheim daarvan? Persoonlijk vind ik het heel tof dat het gelukt is een energie-initiatief op te richten. En dat we best een grote club vrijwilligers hebben. Als het zon op dak project lukt zou ik dat zelf wel echt heel stoer vinden. Het geheim… Tsja, maar gewoon proberen en kijken waar je uitkomt! Je idealen blijven volgen. De kleine stapjes vooruit waarderen. Vrijwilligers die dingen laten doen waar ze zelf mee komen en geïnteresseerd in zijn. En beetje geluk hebben, vast ook wel.

Wat willen jullie meegeven aan andere dorpsgroepen die bezig zijn met de energietransitie in het Drentsche Aa gebied?

Denk niet te klein over jezelf: alle kleine beetjes helpen; alle (positieve) aandacht voor energietransitie is meegenomen, ook als het in eerste instantie maar weinig mensen lijkt te bereiken. Denk aan de andere kant ook niet te groot: als energie-initiatief kun je niet alle problemen oplossen. En dat hoeft gelukkig ook niet!

Lees meer over Rolde Energieneutraal op hun website.

Foto: Annelies Haijtink

 

Vragen?

Profiel Remco Mur

Remco Mur

Adjunct-directeur & Ontwikkelaar Mooi Drenthe