Jelte over zijn warme trui en het Drents Energieloket
31 januari 2020
Jelte over zijn warme trui en het Drents Energieloket
Deze week vielen sneeuwvlokken uit de lucht. Het is koud, dat is duidelijk. Je automatisch reactie is waarschijnlijk: verwarming hoger! Maar wat als je energie wil besparen? Haal die warme trui uit de kast en “verwarm jezelf, niet de wereld”. Dat is het motto van Warmetruiendag. Honderdduizenden Nederlanders doen mee aan deze dag, dit jaar op 7 februari. Jelte van het Drents Energieloket wachtte niet tot Warmetruiendag, maar heeft vandaag al eentje aangetrokken.
Wat heb je een leuke trui aan! Is dat je lievelings?
Ja! Ik heb hem al 10 jaar. Hij komt van Ameland. Vroeger zat er een voering in, maar die kwam helemaal los. Toen heb ik die eruit gehaald. Nu zit-ie nog fijner. Ik doe de trui graag aan wanneer ik het thuis koud heb en de verwarming niet hoger wil zetten.
Naast een warme trui aantrekken kun je ook andere energiebesparende maatregelen nemen. Jij weet daar natuurlijk alles van als medewerker van het Drents Energieloket.
Wij geven onafhankelijk advies over het nemen van energiebesparende maatregelen. Heb je een vraag? Dan bel of e-mail je het loket. Mijn collega Daniël of ik ben er dan om je vraag te beantwoorden. We helpen mensen die aan de slag willen met hun woning, die de keuze hebben gemaakt om te verduurzamen, en nu willen weten hoe ze dat moeten aanpakken en wat voor regels en subsidies er zijn.
Welke vragen komen vaak voorbij?
Veel vragen gaan over financiën, maar ook over technische vragen over welke maatregelen haalbaar zijn. Eigenlijk alles waaraan je moet denken wanneer je je huis energiezuiniger wilt maken. Mensen leggen ook wel eens offertes voor die ze van bedrijven hebben ontvangen. Wij geven dan onafhankelijk advies.
Het Drents Energieloket organiseert ‘up date’/’update’ avonden. Voor wie zijn die avonden?
Tijdens onze wintercampagneavonden zoeken we mensen op. In iedere gemeente organiseren we een avond waar we een presentatie geven en vragen beantwoorden. Er zijn ook allerlei partijen die bezig zijn met verduurzaming, zoals bedrijven die hun diensten aanbieden, wijkaanpakken en lokale coöperaties. Hier kun je inspiratie opdoen en geïnformeerd worden. Je gaat als het ware ‘up date’ met allerlei partijen voor een duurzame update van je woning.
Waarom zou ik mijn huis verduurzamen?
Op lange termijn is het beter voor iedereen. Natuurlijk weten we allemaal dat het beter is voor het milieu, maar het is uiteindelijk ook beter voor je eigen portemonnee. Voor investeringen zijn veel subsidies beschikbaar. Je kunt ook niks doen, maar de energierekening loopt alleen maar op. Gas wordt alsmaar duurder. Waarom zou je het niet doen?
Meer weten over het Drents Energieloket en de update avonden?