Van afval naar ambacht: Makersloods Meppel maakt het mogelijk!
29 mei 2024
Van afval naar ambacht: Makersloods Meppel maakt het mogelijk
In de gemeente Meppel liggen er mooie plannen voor een Makersloods, of circulair ambachtscentrum. Maar wat is dit precies, wat kun je er straks allemaal doen (en maken) en waarom is het hard nodig? Emile Suringar, Ontwikkelaar Circulaire Economie, vertelt ons meer.
Emile, wat is nou eigenlijk een makersloods?
“Een Makersloods is een plek en netwerk waar mensen samenwerken aan het verminderen van afvalstromen en hergebruik van spullen en materialen. We noemen het ook wel een circulair ambachtscentrum. In een Makersloods worden de functies van bijvoorbeeld een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats gecombineerd, waardoor spullen en materialen langer in gebruik blijven en weggooien zoveel mogelijk wordt voorkomen.”
Hoe zie jij de ideale makersloods voor je?
“Wij zijn als NMF Drenthe bij de Makersloods betrokken omdat we het belangrijk vinden dat het niet alleen over het hergebruiken van reststromen gaat – maar juist ook over het delen, repareren en upcyclen van spullen. Zo kan de Makersloods bijvoorbeeld spullen en gereedschappen aanbieden om te delen en workshops over (oude) ambachten organiseren. Speciale ruimtes waar mensen, eventueel onder begeleiding, bepaalde machines kunnen gebruiken die ze thuis niet hebben, zou ook waardevol zijn. En als laatste hopen we dat de Makersloods ook een plek wordt waar mensen samen kunnen komen en werken.”
Waarom helpt het om de functies van milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats te combineren?
“Door ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt om te repareren, gereedschap en kennis te delen kunnen we voorkomen dat een groot deel van de materialen (ook bij kringlopen en de milieustraat) verloren gaan. Door in de Makerloods vakmensen, machines, ruimte en reststromen samen te brengen kunnen we als collectief grote impact maken en veel spullen en materialen een nieuw leven geven.”
Waarom is reparatie vaak zo lastig?
“Veel spullen zijn nog steeds niet circulair. Ze zijn bijvoorbeeld niet te repareren of alleen met specialistische kennis of gereedschap. Soms worden ze zelfs gemaakt om zo snel mogelijk stuk te gaan. Leveranciers hebben vaak niks geregeld om dit voor mensen te organiseren of de garantie vervalt als je een product zelf repareert. Er gaat nu door de nieuwe regelgeving (Right to Repair) wel iets in veranderen, maar dat zal niet van vandaag op morgen zijn.”
Hebben we al makersloodsen in Drenthe?
“Nee, dit zou de eerste worden!”
Wanneer zou de makersloods Meppel er moeten komen?
“Dat is nog niet bekend. Er is wel al een locatie: de bestaande werf van de gemeente Meppel. We zijn nu met allerlei partijen, zoals ondernemers, onderwijs, overheid en maatschappelijke organisaties, in een werkgroep bezig om vorm te geven aan de eerste activiteiten. Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) organiseert deze bijeenkomsten.”
Nog vragen? Stel ze gerust!
Emile Suringar
Ontwikkelaar Circulaire Economie