Natuur en Milieufederatie Drenthe inspireert studenten op het podium van de Hanzehogeschool
25 november 2023
Natuur en Milieufederatie Drenthe inspireert studenten over circulariteit op het podium van de Hanzehogeschool
Op woensdag 23 november 2023 namen we het podium op de Hanzehogeschool om 150 eerstejaars studenten van het Instituut Bedrijfskunde te inspireren tijdens de Week van de Nieuwe Economie. Het evenement, in Martiniplaza Groningen, had als thema “Material Madness: Prototypes for a circular future”. Het doel van de seminar was om studenten vertrouwd te maken met het concept van duurzaam hergebruik van materialen en hen aan te moedigen om herbruikbare materialen te identificeren, selecteren en implementeren in de gebouwde omgeving.
Ieder jaar in november organiseert de Hanzehogeschool de Week van de Nieuwe Economie voor eerstejaars studenten van Bedrijfskunde, Human Resource Management en Vastgoed & Makelaardij. Deze week staat in het teken van interdisciplinair werken aan duurzaam gerelateerde thema’s, waardoor studenten worden blootgesteld aan de denkwijze die nodig is voor een toekomstbestendige economie.
Twee seminars voor Reuse&Rebuild en ZeroWaste
Wij speelden een actieve rol door inhoudelijke input te leveren voor twee opdrachten tijdens de Week van de Nieuwe Economie. Voor de opdracht ‘Reuse&Rebuild’ moesten studenten een plan bedenken om van vrijgekomen sloopmaterialen een nieuw gebouw op te zetten, met een focus op circulaire inrichting. Bij de tweede opdracht ‘ZeroWaste’ draaide om het ontwikkelen van een prototype of concept dat bewustwording creëert bij medewerkers en studenten over afvalscheiding, met als doel een duurzamere scheiding van afvalstromen bij de bron. Studenten werden aangemoedigd om slimme ontwerpprincipes toe te passen en creatieve samenwerkingen aan te gaan om het gebruik van bepaalde materialen te vermijden of te verminderen. Deze benadering gaat verder dan recycling en richt zich op het voorkomen van afval en het verminderen van de impact op het milieu.
Onze interventie in het programma en concrete handvatten
Tijdens de opdracht voerden we een interventie uit door de studenten uit te dagen minstens één type materiaal uit te bannen via slim hergebruik of andere creatieve oplossingen. Dit leerde de studenten om te gaan met veranderende randvoorwaarden, een waardevolle les voor de dynamiek van projecten in de praktijk. Naast het seminar namen we ook deel aan de Info Boost Expo, waar we studenten hielpen met specifieke vragen over hun opdrachten of interesse in het werkveld.
Vepa, een duurzame kantoor- en projectmeubelfabrikant uit Drenthe, deelde praktijkervaringen en voorbeelden met de studenten: van de idee- en onderzoeksfase tot de realisatie en alle stappen daartussen. Naast mogelijkheden en successen werden ook valkuilen en beperkingen gedeeld.
De samenwerking tussen de Natuur en Milieufederatie Drenthe, de Hanzehogeschool, en betrokken bedrijven zoals Vepa illustreert de kracht van gezamenlijke inspanningen in het bevorderen van duurzame praktijken en het inspireren van de volgende generatie professionals!
Emile Suringar
Ontwikkelaar Circulaire Economie