“Niemand wordt ’s ochtends wakker met het idee: ik ga eens even lekker de wereld verpesten” – Afscheidsinterview Christiaan Teule
11 mei 2022
“Niemand wordt ’s ochtends wakker met het idee: ik ga eens even lekker de wereld verpesten” – Afscheidsinterview Christiaan Teule
Deze maand nemen we afscheid van onze collega Christiaan Teule. Bijna 20 jaar lang heeft hij zich vanuit de Natuur en Milieufederatie Drenthe met hart en ziel ingezet voor het aanjagen en ondersteunen van de energietransitie in Drenthe. Vanaf 1 juni heeft hij een nieuwe baan als senior projectadviseur bij BVNG. BVNG is een detacheringsbureau, dus wat hij precies gaat doen weet hij nog niet. Een grote wens: “Ik wil in ieder geval werken aan projecten en trajecten die ingewikkeld zijn. Het liefst draag ik bij aan een samenwerkingsproject dat bijna gedoemd is om te mislukken. Iets waarvan iedereen denkt: hoe krijgen we dit in vredesnaam bij elkaar? Juist daar wil ik met een team mensen aan werken.”
Op de vraag wat hem zo trekt in die uitdaging antwoordt hij: “Niemand wordt ’s ochtends wakker met het idee: ik ga vandaag eens even lekker de wereld verpesten. Iedereen wil in de basis iets moois doen en een goede richting op. En dan is het interessant om te onderzoeken: waarom lukt het dan soms toch niet om samen te werken?” Regelmatig blijkt dat mensen het gevoel hebben dat zij worden tegengehouden door hun professionele rol. “Ik zie het als uitdaging om mensen terug te brengen naar hun persoonlijke ambities en visies. Om even los te komen van hun rol. Door een grapje, door lucht te brengen in een project of overleg. Wanneer mensen in verbinding komen met hun eigen ambities, kunnen ze ook weer meer in verbinding komen met anderen. En dat doet een ingewikkeld samenwerkingstraject vaak heel veel goeds.”
Kijk buiten je eigen bubbel
Christiaan heeft het altijd ontzettend interessant gevonden om te achterhalen waarom mensen doen wat ze doen. “Iedereen wijst zich een eigen waarheid of wijsheid toe. Bijvoorbeeld: ik vlieg niet, dus ik doe het goed. Jij vliegt wel, dus jij doet het fout. Maar dat is niet de manier om gezamenlijke oplossingen te komen. Er is begrip nodig voor elkaar. Kijk buiten je eigen bubbel. Waarom doen bestuurders en ambtenaren wat ze doen? Waarom doen lokale initiatieven wat ze doen? En waarom doen personen wat ze doen? Luister, ga met elkaar in gesprek en kijk naar wat je wél verbindt.”
Hennep to House
Een inspiratiebron voor deze visie op samenwerken was Michael Braungart. En een bezoek aan een groot cradle-to-cradle conferentie van Braungart in 2007 zorgde tegelijkertijd ook voor inspiratie voor een bijzonder pioniersproject: Hennep to House. Hennep kan dienen als een lokaal geproduceerde, milieuvriendelijke isolatiemateriaal. Door met hennep te isoleren bespaart de woningeigenaar niet alleen energie. Bij de productie van het materiaal komt geen CO2 vrij (er wordt zelfs CO2 vastgelegd) en het is een regionaal product, verbouwd op eigen bodem. Met dit project zorgde onder andere Christiaan ervoor dat hennepisolatie als duurzaam bouwproduct op de Noord-Nederlandse kaart zetten. “Een project waarbij ik moest onderzoeken en niet precies wist hoe het moest: spielerei. Samen zijn we tot ontzettend mooie resultaten gekomen”.
Energietuinen
Dat Christiaan van pionieren houdt, blijkt ook uit het recentere project Energietuinen. Energietuinen zijn plekken waar natuur, recreatie en duurzame energie samenkomen. “In dat project kon ik ook spelen. Ik wist niet precies wat ik deed en ik moest echt iets nieuws opzetten. We hebben nog niet eerder een ontwerp voor een gebied gemaakt en dat ook daadwerkelijk uitgevoerd. En bij de uitvoering kom je vaak tegen dat de werkelijkheid ingewikkelder is dan gedacht. Maar juist dat verrijkt je ook.”
De bladkoning
Christiaan houdt dus van nieuwe dingen ontdekken en dat blijkt niet alleen in zijn werk. Wat één van zijn mooiste werkdagen was? “De dag dat ik een bladkoninkje bij ons kantoor aan de Hertenkamp zag. Al vanaf jongs af aan ben ik een actief vogelaar. Het was zo ontzettend bijzonder om dat vogeltje hier te zien. Dat moment zal ik nooit vergeten.”
Hij vervolgt: “De liefde voor de natuur zit dus altijd al in mij.” En dat is wat hij mistte bij zijn vorige werkgever. “Voordat ik bij de Natuur en Milieufederatie Drenthe werkte, werkte ik bij een adviesbureau aan vergunningaanvragen. Maar ik miste om te werken aan maatschappelijk doel op het gebied van natuur en milieu en duurzaamheid.”
Actief, positief en creatief
Die bevrediging vond hij wel bij de Natuur en Milieufederatie Drenthe. “Ik ging hier aan de slag als beleidsmedewerkers duurzame ontwikkeling en bedrijvigheid. Vanuit die functie heb ik een tijdlang gereageerd op bedrijfsvergunningen, maar ik had behoefte aan een actievere, creatieve en positieve rol. Ik wilde pionieren. Niet alleen meer reageren, maar juist zelf met plannen en ideeën komen.”
En dat is meer dan gelukt. Christiaan heeft onder andere energiebesparingscampagnes opgestart en geleid, duurzaamheidsmagazines gemaakt, gewerkt aan productinnovaties bij bedrijven en lokale duurzaamheidsinitiatieven ondersteund. “Een van mijn taken was om de Natuur en Milieufederatie Drenthe een plek te geven in het energienetwerk in Drenthe. En dat heb ik de eerste tien jaar in mijn eentje getrokken. Daar ben ik wel echt trots op, kan ik je vertellen.”
Nog iets waar Christiaan met trots op terugkijkt: “Het moment dat ik om 5 voor 5 werd gebeld door het ministerie dat staatssecretaris Van Geel (van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) op onze bijeenkomst over kernafval kwam. Toen kreeg ik de grijns echt niet meer van mijn gezicht.”
De noodzaak van verbinden
Christiaan heeft jarenlang lokale duurzaamheidsinitiatieven ondersteund. Het afgelopen jaar deed hij dat vanuit het servicepunt lokale energie-initiatieven. “Ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkeling van onderop zoals die nu plaatsvindt vanuit lokale initiatieven en bedrijven, een duurzamer Drenthe dichterbij brengt. De Natuur en Milieufederatie speelt daarin een belangrijke ondersteunende en verbindende rol.”
Hij vertelt: “Er zijn twee typen mensen waar de komende jaren ontzettend veel behoefte aan is. Dat zijn de technische, uitvoerende mensen en de mensen die verbinden. En die laatste groep, daartoe behoort de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Die rol is zo ontzettend hard nodig om tot projecten en resultaten te komen. Het voelt goed dat ik daar mijn deel aan heb kunnen bijdragen.”
Je bent van harte welkom op het afscheid van Christiaan op 20 mei.