Onderzoeksrapport: inwoners zijn zuinig op hun Drentsche Aa
12 december 2022
Onderzoeksrapport: inwoners zijn zuinig op hun Drentsche Aa
In het project de Energietransitie Drentsche Aa staan inwoners centraal: Hoe kijken zij naar hun leefomgeving en welke energiemaatregelen vinden zij daar bij passen? Om deze vraag te beantwoorden heeft Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen tussen januari en maart 2022 een vragenlijst uitgezet onder de inwoners van het gebied. De resultaten zijn nu te lezen in een onderzoeksrapport.
Pak de energietransitie zorgvuldig aan
Kort samengevat: inwoners van het Drentsche Aa gebied willen klimaatactie. Maar wel passend in het gebied en liever niet in het zicht (lees het eerder gepubliceerde nieuwsbericht hierover). Inwoners zijn trots op hun woonomgeving en willen de natuur- erfgoedschatten in het gebied behouden. Omdat de energietransitie invloed kan hebben deze waarden, moeten we het zorgvuldig aanpakken.
Maatwerk en in goed overleg
Hoe verder? Overheidsbeleid bepaalt dat energieopwekking in het Drentsche Aa-gebied alleen is toegestaan als dit kleinschalig is en er lokaal draagvlak voor is. Dat laatste geldt ook voor energiebesparing. Dus maatwerk per plek en gemeenschap. En dat kan niet op afstand op de tekentafel worden bepaald, maar moet in goed gesprek met inwoners, ondernemers en instellingen (maatschappelijk en overheid) plaatsvinden.
Ondersteuning voor groepen
Met het project de Energietransitie Drentsche Aa ondersteunen we precies dat, de energietransitie van onderaf. Samen met BOKD en ondersteuning van Kenniscentrum NoorderRuimte helpen we lokale groepen in het Drentsche Aa gebied bij het maken van projecten en plannen. Zo werken we samen met inwoners aan een lange termijnvisie voor de energietransitie in het gebied. Het project is onderdeel van de kwaliteitsimpuls Nationale Parken 2021- 2023, die invulling geeft aan de “Standaard voor Nationale Parken nieuwe stijl”.
Vragen?
Remco Mur
Adjunct-directeur & Ontwikkelaar Mooi Drenthe