Opening Energietuin Assen-Zuid op 21 september: leuke middag voor jong en oud!

19 augustus 2024

Opening Energietuin Assen-Zuid op 21 september: leuke middag voor jong en oud!

Het is zover: de Energietuin Assen-Zuid wordt officieel geopend! Wat begon als een mooie droom is nu de eerste échte Energietuin van Nederland geworden, met 19 hectare zonnepanelen en volop ruimte voor natuur, wandelroutes, uitzichtpunten, informatieborden en picknickplekken. Een Energietuin waar we allemaal van kunnen genieten. Kom je zaterdag 21 september naar de feestelijke opening van de Energietuin Assen-Zuid? Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud en deelname is geheel gratis.  

Banner van de opening van de Energietuin Assen-Zuid

Waar en wanneer

Datum: zaterdag 21 september
Tijd: 13:00 – 16:00
Locatie: Energietuin Assen-Zuid locatie
Kosten: geen, iedereen is welkom (aanmelden niet nodig)!

Programma

Er valt van alles te beleven bij de Energietuin, zoals:

  • Doen: bloemen vilten van wol, vogelhuisjes beschilderen, insectenhotel maken, fotowedstrijd, zonnepaneeltjes knutselen
  • Leren: educatieve smartphone route voor kinderen en volwassenen, ecologische rondleiding, kraampjes van betrokken organisaties
  • Proeven: proeverij van de theetuin, gratis ranja en wat lekkers

Bij de educatieve route voor kinderen speelt Zipp het buitenaardse wezen de hoofdrol, die is ook aanwezig. Bezoekers kunnen met Zipp op de foto.

Over de Energietuin

De Energietuin is aangelegd binnen een gebied van ongeveer 50 hectare. De Energietuin is een combinatie van zonnepanelen met veel groen, wandelroutes, picknickplekken, uitzichtpunten en educatie. De Energietuin bestaat uit een aantal ‘kamers’ in het landschap die allen een eigen karakter en type beplanting hebben: met inheemse planten en een kleurrijke “bloeiboog.”

Er liggen circa 37.000 zonnepanelen en de Energietuin levert straks ruim 21 megawatt aan duurzame stroom. Genoeg voor meer dan 6.000 huishoudens. Bij de ontwikkeling van de Energietuin speelt het uitgangspunt 3x lokaal een belangrijke rol: lokaal opwekken, lokaal gebruiken en lokaal economisch voordeel. Als één van de eerste Energietuinen in Nederland vervult de Energietuin Assen-Zuid een voorbeeldfunctie, zowel op regionaal als landelijk niveau.

Partners

De Energietuin Assen-Zuid is een samenwerking van Windunie, AsserEnergie, de Natuur en Milieufederatie Drenthe, gemeente Assen, met medewerking van Wageningen University & Research.

Meer weten?

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe