Peter over lokale energie-initiatieven: “Ik zie steeds meer mensen die wél willen”

9 augustus 2024

Peter over lokale energie-initiatieven: “ik zie steeds meer mensen die wél willen”

In Drentse dorpen en wijken zijn allerlei groepen actief op het gebied van energie: van werkgroepjes tot heuse coöperaties… Maar wat doen al die lokale energie-initiatieven nou precies? Peter Mol begeleidt lokale groepen vanuit het Steunpunt Lokale Energie-initiatieven, maar is zelf ook heel actief in zijn wijk in Meppel. In een energie-initiatief én in een coöperatie.

Peter, waarom zijn ze eigenlijk nodig, die lokale energie-initiatieven?

“Nou, lokale groepen kunnen als geen ander hun eigen dorp of wijk mooier, socialer en duurzamer maken! Dat is hard nodig, want ook in Drenthe willen we onze CO2 uitstoot verminderen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Lokale energie-initiatieven kunnen de energietransitie echt lokaal zichtbaar maken. En ze kunnen de inwoners uit hun buurt of dorp helpen om de maatregelen die nodig zijn ook begrijpelijk en makkelijker te maken.”

En wat voor energie-initiatieven zijn er allemaal?  

“Er zijn veel verschillende soorten initiatieven. Laten we beginnen bij de laagdrempelige lokale werkgroepen. Die worden soms opgestart vanuit betrokken burgers die samen aan de slag willen in hun buurt of wijk, maar ontstaan ook wel vanuit een dorpsbelangen organisatie. Altijd gaat het om een groepje mensen die buurtbewoners uit hun wijk of dorp proberen mee te nemen in het verduurzamen van hun eigen woningen, maar ook van de buurt of het dorp. Zij organiseren bijvoorbeeld informatieavonden of collectieve acties waarbij inwoners samen maatregelen kunnen laten uitvoeren: dat drukt de kosten.”

En een energiecoöperatie dan?

“Een energiecoöperatie is eigenlijk een soort bedrijfje. Een coöperatie begint ook vrijwel altijd als groepje vrijwilligers, dat wil werken aan bijvoorbeeld een lokaal zonneproject. De winst van zo’n project kan weer terugvloeien naar het dorp of de wijk. Als energiecoöperatie moet je aan veel meer dingen denken: ledenwerving, de business case, financiën, juridische zaken, subsidies, technische zaken, noem maar op. Soms groeien energiecoöperaties ook uit naar een haast professionele organisatie, en er gaat altijd veel tijd en energie in zitten.”

  • Wat is het Steunpunt Lokale Energie-initiatieven?
    Het Steunpunt Lokale Energie-Initiatieven ondersteunt, adviseert en verbindt startende en bestaande initiatieven in Drenthe. Het Steunpunt is een samenwerking van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en de Drentse KEI en wordt ondersteund door de provincie Drenthe. Het Steunpunt is sinds 2022 actief en heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan grotere betrokkenheid van burgers bij de energietransitie!

 

En hoe ben jij in deze wereld terecht gekomen?

“Toen ik ongeveer 2 jaar in Meppel woonde, begon het te kriebelen om lokaal iets te doen op het gebied van duurzaamheid. Ik wilde graag nieuwe mensen leren kennen en met hen in gesprek gaan over onderwerpen die me aan het hart liggen. Dus besloot ik een zelfgemaakt flyertje uit te delen bij zo’n 200 huizen in de wijk. Met als doel samen met buurtbewoners  te kijken of we activiteiten rond het thema  duurzaamheid konden realiseren. En daar bleek best animo voor te zijn: 30 mensen kwamen samen in het wijkhuis om te praten over onze gedeelde interesse. Hieruit ontstond een werkgroep van 7 enthousiaste bewoners.

Natuurlijk gaat lang niet alles van een leien dakje. We hebben verschillende  bijeenkomsten gehad waar ruim 60 mensen op af kwamen, maar het is ook gebeurd dat er maar 10 mensen in de zaal zaten. Dan denk je wel even: jeetje, wat gebeurt er nu? Maar dat hoort er ook bij.”

Maar een werkgroep was voor jou nog niet genoeg, toch?

“Nee, dat klopt! Ik ben nu samen met een aantal mensen bezig met een zon-op-dak project en we hebben daarvoor een energie coöperatie opgericht. We willen met een groep van ongeveer 30 bewoners uit Meppel zo’n 190 panelen leggen op het dak van een schoolgebouw bij mij in de buurt. Inmiddels denken we wel eens: waar zijn we aan begonnen, want we hebben heel wat uren aan uitzoekwerk, reclame maken en overleg gespendeerd. Maar je leert er ook heel veel van. “

Wat maakt het voor jou zo leuk om met initiatieven bezig te zijn?

“De sterke connectie met het dorp of de wijk! Juist het sociale aspect, met elkaar in gesprek gaan, is van groot belang. Ik word er blij van als werkgroepen iets weten te organiseren dat niet alleen informatief is, maar ook gewoon echt leuk. Echte feestjes in de wijk of het dorp. Ik geloof erin dat mensen het gevoel moeten krijgen: dit is van ons. Ik vind het een voorrecht hier zowel vanuit mijn werk als ook privé mee bezig te zijn.”

En denk je dat lokale energie-initiatieven de wereld kunnen redden?

“Nou, ze kunnen er zeker een belangrijk aandeel in hebben! We zitten momenteel niet in een makkelijke tijd door de weerstand die er lijkt te zijn vanuit de landelijke maar ook de buitenlandse politiek. Tegelijkertijd zie ik steeds meer mensen die wél willen. Het is de kunst om elkaar te vinden en onze krachten te bundelen.”

Profiel Peter Mol

Peter Mol

Aanjager Lokale Energie-Initiatieven