Primeur voor korte voedselketens: Boer Geert lanceert Drentse glutenvrije pannenkoekenmix in Zuidwolde

27 augustus 2024

Primeur voor korte voedselketens: Boer Geert lanceert Drentse glutenvrije pannenkoekenmix in Zuidwolde

Op zaterdag 24 augustus vond op de boerderij van Geert Lindenhols in Zuidwolde de lancering plaats van een bijzonder product. Onder een stralende zon kwamen 95 bezoekers samen op de boerderij van Geert Lindenhols om de lancering van zijn nieuwe, lokaal geproduceerde glutenvrije pannenkoekenmix bij te wonen. De nieuwe pannenkoekenmix, gemaakt van Drentse boekweit, is een voorbeeld van hoe korte voedselketens kunnen bijdragen aan duurzame landbouw. 

En bijzondere mix met lokale roots

De nieuwe pannenkoekenmix, gemaakt van Drentse boekweit, is een voorbeeld van hoe korte voedselketens kunnen bijdragen aan duurzame landbouw. Tijdens de lancering werd de mix symbolisch aangeboden aan twee bekende namen uit de pannenkoekenwereld: meneer Goed Koopmans en Dr. Utker. Met deze symbolische actie willen we de grote spelers in de markt aansporen om meer te investeren in lokaal geproduceerde producten.

Boekweit terug op Nederlandse bodem

Bezoekers van het evenement waren verbaasd om te horen dat boekweit, een traditioneel Nederlands ingrediënt, vaak van ver buiten Nederland wordt geïmporteerd. Gelukkig zijn er boeren in Noord-Nederland, waaronder Geert Lindenhols, die de boekweitteelt weer nieuw leven inblazen. Geert verwerkt de lokaal geteelde boekweit op zijn boerderij tot onder andere meel, olie en kant-en-klare pasta’s.

Zon, smaak en enthousiasme

De enthousiaste reacties van de aanwezigen onderstreepten de kansen voor dit soort producten in de markt en de waardering voor Geerts inzet voor duurzame landbouw. Bezoekers genoten van de verschillende activiteiten en leerden meer over de duurzame landbouwmethoden van boer Geert. Er waren bijzondere, lokale hapjes te proeven, waaronder boekweitcrackers en -koekjes, en natuurlijk de ster van de dag: glutenvrije boekweitpannenkoeken.

Boekweit: meer dan alleen voedsel

Boekweit is niet alleen een smakelijk ingrediënt in pannenkoeken; het biedt ook kansen voor de verbetering van de biodiversiteit. Het gewas is goed voor bijen, vlinders en andere insecten en draagt bij aan een gezonde en natuurinclusieve landbouw.

Over de boekweit proeftuin

De presentatie van de pannenkoekenmix is onderdeel van de boekweit proeftuin. Met de boekweit proeftuin zetten we boekweit in de schijnwerpers en ondersteunen we boeren die dit gewas telen. De proeftuin is onderdeel van een bredere Drentse samenwerking waar boeren, natuurorganisaties, de provincie en inwoners samenwerken om natuur en landbouw weer in balans te brengen. Meer informatie over de boekweit proeftuin is hier te vinden.

Profiel Judith van den Berg

Judith van den Berg

Ontwikkelaar Mooi, Natuurlijk en Voedzaam Drenthe