Rineke Dijkinga: “Boekweit is één van mijn favoriete gewassen, zowel op het land als op mijn bord.”

26 juli 2024

Rineke Dijkinga: “Boekweit is één van mijn favoriete gewassen, zowel op het land als op mijn bord.”

Rineke vertelt op 24 augustus wat boekweit allemaal kan doen voor onze smaakpapillen & gezondheid. Een tipje van de sluier: boekweit brengt variatie in ons landschap én onze voeding en is een glutenvrije weldaad voor je darmen. Bovendien is het heel simpel in de keuken te gebruiken. En zo lekker!

Rineke tussen het jonge boekweit (foto door Gabriela Hengeveld) 


Rineke, wat heb jij met boekweit?

“Boekweit is één van mijn favoriete gewassen, zowel op het land als op mijn bord. Ik verbouw het zelf ook op mijn land in Westerwolde het trekt enorm veel insecten aan: het gonst van de wilde bijen en honingbijen op ons kleine veldje. En het is op zoveel manieren te eten.”

Hoe eet je boekweit het liefst?

“In mijn keuken staat altijd binnen handbereik een pot boekweitmeel en geroosterde boekweit (kasha). Eigenlijk gebruik ik elke dag wel een beetje. Kasha gebruik ik bijvoorbeeld als crunch over salades of muesli. Boekweitmeel gebruik ik als basis voor bechamelsaus, als bindmiddel voor soep en natuurlijk in pannenkoeken! Ik maak ook graag microgroenten van boekweit, supergezond en hartstikke makkelijk.”

Waarom is boekweit eigenlijk zo gezond?

“Ten eerste omdat boekweit glutenvrij is. Het is daarom een weldaad voor onze darmen, omdat onze voeding gemiddeld juist veel gluten bevat. Het is bovendien rijk aan mineralen en bevat veel essentiële aminozuren.

Boekweit past ook heel goed in een diverser dieet. Het overgrote deel van wat we eten komt van monoculturen uit de landbouw: tarwe, soja en maïs. Er wordt steeds vaker gewaarschuwd voor de gevaren van deze monoculturen voor onze gezondheid. Boekweit is een prachtig gewas om een grotere variatie in onze voeding én ons landschap te brengen. Ik zeg niet voor niets vaak: de boer is de apotheker van de toekomst.

Maar er zijn nog veel meer redenen waarom ik groot fan ben van boekweit. Die vertel ik op 24 augustus.”

Over Rineke Dijkinga

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen.

Foto’s in dit artikel zijn van Gabriela Hengeveld.