Symposium: Samenwerken aan een Natuurinclusief Drenthe

31 oktober 2024

Symposium 20 november: Samenwerken aan een Natuurinclusief Drenthe

In Drenthe geven mens en natuur al eeuwenlang samen vorm aan een prachtig landschap. Hier gaan beschermen, benutten en beleven van de natuur hand in hand. Maar de balans is niet altijd vanzelfsprekend: de biodiversiteit staat onder druk. Daarom zetten we ons gezamenlijk in om deze bijzondere balans te herstellen en de biodiversiteit te vergroten.

De provincie Drenthe werkt met natuur- en milieuorganisaties en andere partners samen om van Drenthe een natuurinclusieve provincie te maken. We laten graag zien hoe woningbouw, bedrijventerreinen, recreatie en zorg voor gezondheid perfect samengaan met meer ruimte voor natuur. Ontdek de vele mogelijkheden om de natuur én ons welzijn samen te laten bloeien!

Meld je aan

 

Programma

13.00 uur: Inloop met koffie en thee

13.30 uur: Opening

  • Welkom door dagvoorzitter Dennis van Heteren
  • Natuurinclusief ontwerpen door Nico Wissing, natuurinclusief landschapsontwerper
  • Basiskwaliteit Natuur Drenthe door Marjet Sorgdrager, provincie Drenthe

14.30 uur: Pauze

15.00 uur: Workshops

  • GreenField Project
  • Natuurinclusieve ontwikkeling van vakantieparken
  • Serious game Nature Based Solutions
  • Gezonde Buurten

16.15 uur: Opbrengst uit de workshops

16.30 uur: Afsluiting + drankje en hapje

Locatie

Theater De Tamboer
Hoofdstraat 17
7902 EA Hoogeveen

De Tamboer is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid rondom het theater.

 

Over Keynote spreker Nico Wissing

Nico Wissing is een natuurinclusief landschapsontwerper in hart en nieren. In alles wat hij ontwerpt en onderneemt streeft hij naar een leefomgeving waarin mens en natuur in balans zijn. Hij wordt hierom door velen ook wel een ‘groene visionair’ genoemd.

  • Lees meer

    Nico geniet internationale bekendheid vanwege zijn eigen visie op de natuurinclusieve leefomgeving, waarin evenveel aandacht is voor de mens als voor flora en fauna. De natuurinclusieve leefomgeving is klimaatbestendig, biodivers en heeft een positief effect op de gezondheid van alle gebruikers.

    Eén van Nico’s recente projecten is het ontwerp van Rivierduinen in Silvolde. Deze natuurinclusieve, duurzame woonwijk heeft een gemeenschappelijke buitenruimte, een gezamenlijke werkplaats, een kas en een moestuin. De woningen zijn circulair, ecologisch verantwoord en zorgen voor een energiezuinig en comfortabel leefklimaat. Duurzaam dus, geheel volgens Nico’s visie.
    Foto van Nico Wissing: Sjef Prins.

 

Over de workshops

1. GreenField Project  

In deze workshop neemt Erik Luisman, Sustainability & Business Development van Vepa en de Fair Furniture Group je mee in de circulaire en natuurinclusieve speeltuin van 30.000 m2. Hier is veel mogelijk, als het maar bijdraagt aan een betekenisvolle, duurzame en gezonde wereld. Deze unieke groene zone bij de productie- en Fair Furniture Academy locatie in Emmen is uitgegroeid tot de ultieme kennistuin. In het GreenField zie, voel, ruik en proef je wat Vepa belangrijk vindt: sociaal en circulair ondernemen, duurzaamheid en biodiversiteit.

2. Natuurinclusieve ontwikkeling van vakantieparken

Een natuurinclusieve inrichting van vakantieparken wordt in Drenthe steeds belangrijker. Niet alleen wil een toerist het Drenthe-gevoel terugzien in de accommodatie. Een natuurinclusieve benadering van ontwerp, inrichting en beheer van vakantieparken draagt ook bij aan behoud en bevordering van de basiskwaliteit natuur. In andere provincies is dit ook een actueel onderwerp. Het programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe heeft met zo’n 50 vakantieparken ervaring opgedaan met natuurinclusief ontwerp, plantdagen en de cursus Natuur op je park. Projectleider Sylvie Uenk vertelt hierover. Annemarijne van der Meulen, tuin- en landschapsontwerper bij Donker Design, laat zien dat er op meer vlakken een win-win situatie ontstaat als we goed kijken naar landschappelijke inpassing in combinatie met de doelgroep.

3. Serious game Nature Based Solutions 

De transitie naar natuurinclusieve steden is een complex proces dat een andere benadering vraagt.  Door middel van een actief rollenspel laten Elan Redekop en Deborah Lambert van Felixx Landscape Architects & Planners deelnemers ervaren hoeveel verschillende standpunten en belangen er zijn. Alle deelnemers zullen zich aan de hand van een Drentse case moeten inleven in een andere identiteit en met deze inzichten samenwerken om innovatieve ontwerpoplossingen te vinden waar alle belanghebbenden baat bij hebben. Aan deze workshop kunnen maximaal 30 mensen deelnemen.

4. Gezonde Buurten 

In deze workshop vertelt Wim Meijberg van IVN Natuureducatie over de aanpak van Gezonde Buurten. In vijftien gemeenten waaronder Hoogeveen werken Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG met bewoners, van jong tot oud, samen om een groene plek te creëren. Een plek waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen. Daarmee krijgt natuur weer een plek in de wijk en levert de groene plek ook een bijdrage aan de gezondheid en sociale verbinding.

Meld je aan

 

 

Vragen en meer informatie?

Profiel Judith van den Berg

Judith van den Berg

Ontwikkelaar Mooi, Natuurlijk en Voedzaam Drenthe

Het symposium is een samenwerking tussen: