Omwonenden komen in actie voor verbeteringen van zonnepark bij Steenwijksmoer

27 mei 2024

Omwonenden komen in actie voor verbeteringen van zonnepark bij Steenwijksmoer

Bij de aanleg van een nieuw zonnepark kunnen inwoners helaas niet altijd vooraf meepraten. Voor dit soort situaties ontwikkelden wij de Inwonersschouw Zonneparken, waarmee bestaande projecten geëvalueerd kunnen worden. Een groep inwoners uit Steenwijksmoer beoordeelde recent het zonnepark De Watering – en de gemeente Coevorden zal binnenkort een aantal aanbevelingen ter verbetering door gaan voeren.  

Begin 2023 lanceerde de NMF Drenthe de Inwonersschouw Zonneparken. De schouw is een simpele en effectieve methode voor inwoners om bestaande zon-op-land projecten te evalueren en op basis daarvan in gesprek te gaan met de gemeente en eigenaar om tekortkomingen aan te pakken.  Er zijn inmiddels 4 zonneparken geschouwd, waaronder het Zonnepark De Watering bij Steenwijksmoer in de gemeente Coevorden.

Een zonnepark waar je niet omheen kunt

Wie vanaf de N34 richting Steenwijksmoer rijdt, kan niet om het zonnepark heen. Dat ervaren ook de inwoners: “Als wij bezoek krijgen is het zonnepark vaak het eerste waarover mensen beginnen,” merkt een bewoner op. Een groep inwoners van Steenwijksmoer beoordeelde het park op onderwerpen als landschappelijke inpassing, de meerwaarde voor natuur en inwonersparticipatie.

Uit de schouw bleek dat het zonnepark een grote impact heeft op de lokale gemeenschap. Mensen identificeren zich met hun omgeving. Er is weliswaar begrip voor de noodzaak van zonneparken voor de opwek van duurzame energie, maar als het een voldongen feit is en er geen enkele manier is om echt mee te kunnen praten, dan ontstaat er weerstand.

In gesprek met de gemeente

Op basis van de schouw formuleerden de inwoners een aantal aanbevelingen ter verbetering van het zonnepark. Over deze aanbevelingen zijn ze vervolgens in gesprek gegaan met de gemeente Coevorden, die inmiddels heeft toegezegd een aantal verbeteringen door te voeren. Zo wordt een windsingel versterkt met extra bomen en struiken waardoor het zicht op het zonnepark wordt verminderd en meteen bijdraagt aan de biodiversiteit in en om het park. De gemeente heeft ook toegezegd om samen met de eigenaren van het park te kijken welke aanvullende maatregelen er genomen kunnen worden.

Het liefst zien we natuurlijk dat inwoners vooraf in plaats van achteraf kunnen meepraten over de plannen en het ontwerp van een nieuw zonnepark. Maar waar dat niet gebeurt, of op plekken waar een zonnepark niet voldoet aan de plannen, is de schouw een effectief instrument. Wil je ook een zonnepark schouwen, neem dan contact op met Jannetje Kolijn.

En we doen meer. De afgelopen weken hebben we een groep enthousiaste vrijwilligers opgeleid tot ‘energieboswachter’. Zij geven natuur en landschap een stem bij de ontwikkeling van nieuwe zonneparken en windmolens.

Meer informatie over de inwonersschouw zonneparken

Nog vragen? Neem contact op met

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe