Tijdens ons jubileumjaar in 2021 – 2022 blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe. Benieuwd wat we naast ‘De begrafenis van de stilte’ nog meer hebben gedaan rondom het thema ‘stilte en duisternis’ de afgelopen jaren?
1993 – Begrafenis van de stilte
Begrafenis van de stilte
Mensen in konijnenpakken die in stilte achter een zwarte koets door het bos trekken. Het klinkt surrealistisch, maar op 9 oktober 1993 gebeurde het echt. In het bos bij Balloo vond die zaterdag de Begrafenis van de stilte plaats. Inclusief houten kist, waarop ‘ssssssst’ geschreven stond en die daadwerkelijk de grond in ging. Reden van dit ludieke protest, georganiseerd door de Stichting Milieuraad Drenthe (nu Natuur en Milieufederatie Drenthe), was de internationale motorzesdaagse. ‘Off road’ motoren reden, met steun van de provincie, zes dagen lang door onder andere Drentse natuurgebieden. Dan is de stilte ver te zoeken…
Het opkomen voor de rust, stilte en duisternis en tegengaan van ontwikkelingen die deze waarden onder druk zetten vormt een belangrijk onderdeel van ons werk. Deze waarden zijn immers belangrijk voor de natuur en voor ons welzijn. Zo leven er in natuurgebieden veel soorten vogels, reeën en andere dieren die door een motorzesdaagse opgejaagd worden. Rust, ruimte en donkerte zijn daarnaast de belangrijkste kernkwaliteiten van onze provincie en dit maakt Drenthe aantrekkelijk voor bezoekers en recreanten.
Opkomen voor stilte en duisternis
Al sinds de oprichting maakt de Natuur en Milieufederatie Drenthe zich sterk voor het behoud van deze waarden. De Milieufederatie voerde bijvoorbeeld met wisselend succes diverse acties tegen lawaai-sporten. Zo kende onze provincie een groot aantal (deels illegale) motorcrossterreinen die veel overlast veroorzaakten. Deze zijn voor een belangrijk deel gesaneerd en de cross vindt nu plaats in een beperkt aantal centra waarbij voorzieningen zijn getroffen tegen de ergste geluidsoverlast. Tegelijk zien we ook recent nog steeds initiatieven voor motor- of autocross evenementen in het buitengebied.
Stilte op het Dwingelderveld
Niet alleen luidruchtige sporten bedreigen de stilte en rust in de Drentse natuur. Ook verkeerslawaai vormt nog steeds de grootste geluidsbron in onze provincie. Bij verkeersprojecten pleitten wij daarom voor geluidswerende voorzieningen. Een mooi succes vormt het grote dijklichaam langs de A28, die ervoor zorgt dat je op het Dwingelderveld de stilte kunt beleven.
Ook heeft de provincie, mede dankzij onze inzet, stilte- en duisternis gebieden opgenomen in het omgevingsbeleid. Deze waarden worden daarin extra benoemd en beschermd. Grote geluidsbronnen als het TT-circuit en Groningen Airport Eelde veroorzaken nog steeds veel geluidsoverlast. Samen met omwonenden zorgen we ervoor dat de aanpak van dit geluid continue op de politieke agenda blijft staan.
Vanaf 2005 zijn we ons met succes ook gaan inzetten voor behoud van het donker/duisternis in Drenthe.
Het thema 'stilte en duisternis' door de jaren heen
Tijdens ons jubileumjaar blikken we terug op 50 bijzondere momenten van de afgelopen 50 jaar Natuur en Milieufederatie Drenthe.