Drenthe Deelt – auto’s, fietsen en centrale liftpunten
Drenthe Deelt: auto’s, fietsen en liftpunten
Met het project Drenthe Deelt ondersteunen wij mensen die willen delen, doorgeven, repareren en hergebruiken. ‘Spullen’ staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Eén van de dingen die je kunt doen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen is het delen van auto’s en fietsen, en het organiseren van liftpunten.
Voertuigen delen: wat en waarom?
In Drenthe hebben ontzettend veel mensen een eigen auto en fiets. Toch staan die voertuigen regelmatig stil: omdat je niet elke dag naar je werk hoeft of omdat je vaak het openbaar vervoer neemt. Gemiddeld staat een auto maar liefst 95 procent van de tijd stil. Daarnaast wordt een auto vaak door maar één of twee personen gebruikt. Zonde, want een stilstaande auto kost onnodig geld, grondstoffen en (parkeer)ruimte.
Een oplossing? Auto’s en fietsen delen en liftpunten organiseren om samen te reizen! Uit onderzoek blijkt dat een slim geplaatste auto in de buurt ongeveer 8 (!) andere auto’s van de weg haalt. En dat verkleint het grondstoffengebruik en de milieubelasting: het zorgt voor minder uitstoot, minder land- en watergebruik of minder gebruik van grondstoffen (zoals metaal, rubber, olie of lithium en hout). Hiermee lever je eenvoudig een bijdrage aan een circulair Drenthe en verklein je je ecologische voetafdruk.
Tips & tricks
- Ben je enthousiast en wil je graag aan de slag? Onderzoek dan eens of er al een deelinitiatief bestaat in jouw buurt. Neem bijvoorbeeld contact op met een lokale energiecoöperatie, vereniging of bewonersgroep.
- Er worden steeds meer online platforms opgezet om samen spullen te delen. Denk aan Snappcar, GreenWheels of Car2Go. Kijk eens of je via deze weg een voertuig kan delen.
- Ben je een voorloper en is er in jouw buurt nog geen initiatief te vinden? Dan kan je zelf een groepje bij elkaar brengen. Vraag je buren eens wat zij hiervan denken, klop eens aan bij het buurthuis of de bewonersvereniging of vraag het na bij de plaatselijke sportclub. Verken zelf met een eerste groepje enthousiastelingen de stappen die nodig zijn om een buurtauto, -fiets of -liftpunt te plaatsen.
Hulp nodig?
Hulp nodig bij een opzetten van een initiatief? We kunnen je helpen met het opzetten en verspreiden van buurtenquêtes (bijvoorbeeld om te kijken of er meer mensen mee willen doen), het organiseren en invullen van informatieavonden, trainingen of excursies, het uitwerken van de bedoelingen (ambities) of het maken van een plan van aanpak en bijvoorbeeld het directe contact met de gemeente voor een vergunning, laadpaal of subsidie. Er liggen diverse checklists, communicatiemiddelen, rekentips en voorbeeldplannen klaar. Drenthe Deelt helpt je van begin tot eind! Neem contact op met Emile via onderstaande gegevens.
Neem contact op!
Emile Suringar
Ontwikkelaar Circulaire Economie