Drenthe Deelt – spullen
Drenthe Deelt: apparaten, kleding, vakantiespullen, gereedschap of speelgoed
Met het project Drenthe Deelt ondersteunen wij mensen die willen delen, doorgeven, repareren en hergebruiken. ‘Spullen’ staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Eén van de dingen die je kunt doen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen is het delen van apparaten, kleding, vakantiespullen, gereedschap of speelgoed.
Spullen delen: wat en waarom?
We hebben allemaal ontzettend veel spullen. En vaak zijn dat spullen die we amper gebruiken. Je hebt misschien wel een kruiwagen of broodbakmachine in huis staan, terwijl je die maar een paar keer per jaar gebruikt. Voor een boormachine ga je zelf even naar de bouwmarkt en waarschijnlijk heb je stapels oude kleding en bordspellen in de kast liggen. Zonde: boormachines draaien in hun hele ‘leven’ maar een paar minuten en veel spelletjes worden maar twee keer per jaar gespeeld. ‘Spullen’ staan op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Met delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet-verspillen en minder kopen valt daarom veel grondstof- en milieuwinst te behalen.
Bij een circulair deel- of ruilinitiatief trek je samen met buren uit je wijk, straat of dorp op om minder spullen te gebruiken. Je richt bijvoorbeeld een centrale plek in waar iedereen terecht kan om gereedschap of speelgoed te halen. Zo hoeft niemand deze producten meer voor zichzelf aan te schaffen. Het kan ook interessant zijn om online spullen te delen, of bijvoorbeeld via de bibliotheek, sportclub of school. Wij helpen je graag met brainstormen!
Tips & tricks
- Ben je enthousiast en wil je graag aan de slag? Onderzoek dan eens of er al een deelinitiatief bestaat in jouw buurt. Neem bijvoorbeeld contact op met via een lokale energiecoöperatie, vereniging of bewonersgroep.
- Ben je een voorloper en is er in jouw buurt nog geen initiatief te vinden? Dan kan je zelf een groepje bij elkaar brengen. Vraag je buren eens wat zij hiervan denken, klop eens aan bij het buurthuis of de bewonersvereniging of vraag het na bij de plaatselijke sportclub. Begin met een kleine groep enthousiastelingen en ga het uitproberen. Vanuit daar kun je steeds meer mensen kennis laten maken met het idee van het deelinitiatief en alle kansen die het biedt.
Hulp nodig?
Hulp nodig bij een opzetten van een initiatief? We kunnen je helpen met het opzetten en verspreiden van buurtenquêtes (bijvoorbeeld om te kijken of er meer mensen mee willen doen), het organiseren en invullen van informatieavonden, trainingen of excursies, het uitwerken van de bedoelingen (ambities) of het maken van een plan van aanpak en bijvoorbeeld het directe contact met de gemeente voor een vergunning, laadpaal of subsidie. Er liggen diverse checklists, communicatiemiddelen, rekentips en voorbeeldplannen klaar. Drenthe Deelt helpt je van begin tot eind! Neem contact op met Emile via onderstaande gegevens.
Neem contact op!
Emile Suringar
Ontwikkelaar Circulaire Economie