Drenthe Deelt – groepstuin, voedselbos of samen inkopen
Drenthe Deelt: groepstuin, voedselbos of samen inkopen
Met het project Drenthe Deelt ondersteunen wij mensen die willen delen, doorgeven, repareren en hergebruiken. ‘Spullen’ staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Eén van de dingen die je kunt doen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen is het delen voedsel, door middel van een groepstuin, voedselbos of het gezamenlijk inkopen van boodschappen.
Voedsel delen: wat en waarom?
Heb je er al eens over nagedacht om zelf voedsel te gaan verbouwen? Dat is gezond, scheelt geld en je weet precies wat je eet. Maar sommige mensen hebben zelf te weinig tijd of geen geschikte plek. Drenthe Deelt biedt een oplossing: start samen met buurtbewoners een deel(moes)tuin of voedselbos! Jullie onderhouden de tuin of het bos samen en delen de oogst. Door samen biologisch voedsel te verbouwen, wordt de lokale biodiversiteit versterkt én worden er geen vervuilende stoffen en verpakkingen gebruikt. Zo krijg je meer zeggenschap over je eten, bepaal je wat je verbouwt en weet je precies waar je eten vandaag komt. En het is ook nog eens gezellig!
Tips & tricks
- Bedenk eerst wat voor een deelinitiatief je wil beginnen. Wil je een pluk- of moestuin? Wil je de lege perken vullen met eetbare plantensoorten? Of wil je graag een voedselbos aanleggen?
- Onderzoek vervolgens of er al een deelinitiatief bestaat in jouw buurt. Neem bijvoorbeeld contact op met via een lokale energiecoöperatie, vereniging of bewonersgroep.
- Ben je een voorloper en is er in jouw buurt nog geen initiatief te vinden? Dan kan je zelf een groepje bij elkaar brengen. Vraag je buren eens wat zij hiervan denken, klop eens aan bij het buurthuis, een school of de bewonersvereniging. Verken zelf met een eerste groepje enthousiastelingen de stappen die nodig zijn om een deelinitiatief te starten.
- Wil jij met je buren een voedselbos beginnen? Wij werken actief samen met Vereniging Drentse Voedselbossen. Zij hebben alle vakkennis is huis van diverse soorten, eventuele regelgeving tot beplantingsplannen.
Hulp nodig?
Hulp nodig bij een opzetten van een initiatief? We kunnen je helpen met het opzetten en verspreiden van buurtenquêtes (bijvoorbeeld om te kijken of er meer mensen mee willen doen), het organiseren en invullen van informatieavonden, trainingen of excursies, het uitwerken van de bedoelingen (ambities) of het maken van een plan van aanpak en bijvoorbeeld het directe contact met de gemeente voor een vergunning, laadpaal of subsidie. Er liggen diverse checklists, communicatiemiddelen, rekentips en voorbeeldplannen klaar. Drenthe Deelt helpt je van begin tot eind! Neem contact op met Emile via onderstaande gegevens.
Neem contact op!
Emile Suringar
Ontwikkelaar Circulaire Economie